Η Eurostat «κρίνει» το κλείσιμο της αξιολόγησης
Η 21η Απριλίου είναι η ημέρα - «ορόσημο» της αξιολόγησης, την οποία κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν προκειμένου να οριστικοποιήσουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση.
Εκείνη την ημέρα, σε μια εβδομάδα από σήμερα, η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος της Ελλάδος το 2015, στο πλαίσιο της πρώτης κοινοποίησης που επιβάλει η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (excessive deficit procedure - EDP) του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης το 2015, για το δημοσιονομικό έλλειμμα του περυσινού έτους, για τις κρατικές δαπάνες και τα έσοδα και βεβαίως για το ύψος του δημόσιου χρέους. Το εάν η ανακοίνωση της Eurostat θα συνοδεύεται από επιφυλάξεις ή όχι είναι ακόμη ένα κρίσιμο στοιχείο.
Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή θα λειτουργήσει ως «μηχανισμός επίλυσης διαφορών» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, αλλά και μεταξύ των ίδιων των θεσμών, δεδομένου ότι θα προσδιορίσει στη βάση τεκμηριωμένων στοιχείων τα ακριβή δεδομένα τόσο για το βάθος της ύφεσης το 2015 όσο και για την πορεία εκτέλεσης του περυσινού προϋπολογισμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ΔΝΤ θεωρούσε αρχικά πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,3% το 2015, αλλά αναθεώρησε σε ύφεση 0,2%, ωστόσο για το περυσινό πρωτογενές αποτέλεσμα θεωρεί πως ανήλθε σε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το 2015 ήταν έτος στασιμότητας και όχι ύφεσης, αλλά και πως ο προϋπολογισμός σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ.
Το ποιος τελικά έχει δίκαιο ή τουλάχιστον περισσότερο δίκαιο θα το πει η Eurostat στις 21 Απριλίου. Αυτή δε η εβδομάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή τροφοδοτείται διαρκώς από την Ελληνική Στατιστική Αρχή με στοιχεία και δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος κοινοποίησε στις 31 Μαρτίου στη Eurostat τα πρώτα στοιχεία και έκτοτε η ΕΛΣΤΑΤ είναι σε καθημερινή επικοινωνία και σε διαρκείς διεργασίες με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για να κλείσει ο προκαθορισμένος κύκλος εξέτασης. Όλα τα εκκρεμή θέματα πρέπει να ξεκαθαριστούν έως την επομένη Πέμπτη, ώστε να μην υπάρξει καμία επιφύλαξη εκ μέρους της Eurostat.
Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις της Eurostat θα γίνουν μια ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup του Άμστερνταμ και σε μεγάλο βαθμό θα συμβάλουν στο κλίμα που θα επικρατήσει σε αυτό.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένει με «κομμένη» την ανάσα τις σχετικές ανακοινώσεις, καθώς εάν υπάρξουν καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία αφενός θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, αφετέρου θα περιορίσουν το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές.
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει με αντίστοιχο ενδιαφέρον τις σχετικές ανακοινώσεις με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει στη Le Monde πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ταύτιση με το ΔΝΤ για το πρόγραμμα «όταν θα δημοσιοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα».