ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Υπέρ του φόρου στις πολυεθνικές - Δεσμεύσεις έναντι της ανισότητας στα εμβόλια

Μάριο Ντράγκι και Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Την ιστορικής σημασίας φορολογική μεταρρύθμιση περί επιβολής ελάχιστου φόρου 15% επί των κερδών των πολυεθνικών «προσυπέγραψαν» οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως κατά τη σύνοδο της G20 στη Ρώμη, συμφωνώντας επίσης στη διάθεση περισσότερων εμβολίων κατά του κορωνοϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κατά την πρώτη σύνοδο της G20 που έλαβε χώρα διά ζώσης έπειτα από δύο χρόνια, οι ηγέτες στήριξαν την παράταση αποπληρωμής του χρέους των φτωχών χωρών και ταυτόχρονα δεσμεύθηκαν σε κινήσεις με στόχο τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της Covid-19 έως τα μέσα του 2022.

Ωστόσο, με την COP26 σε «απόσταση αναπνοής» οι ηγέτες των «20» φάνηκε να «πασχίζουν» να στηρίξουν το πλέγμα των σκληρών μέτρων που κατά τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ιταλία, η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο, έθεσε την υγεία και την οικονομία στην κορυφή της ατζέντας της πρώτης ημέρας εργασιών που έλαβε χώρα σήμερα, Σάββατο, με το ακανθώδες ζήτημα της δράσης έναντι της κλιματικής κρίσης να ακολουθεί αύριο.

Προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters αναφέρει πως οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που έχει στόχο την διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και της προσπάθειας για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής» αναφέρει το προσχέδιο.

«Δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι»

«Ανοίγοντας» τις εργασίες της G20 ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, αναφέρθηκε στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη.

«Η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση. Αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή» τόνισε.

Ζήτησε παράλληλα «να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20».

O Mάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία κορωνοϊού δεν τελείωσε και ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην διανομή των εμβολίων.

«Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%» είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί κατά της Covid 19 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους και έθεσε ως επόμενο, αναγκαίο στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι τα μέσα του 2022.

«Ως προεδρεύουσα της G20 η Ιταλία εργάστηκε για να υπάρξει μια δικαιότερη οικονομική ανάκαμψη» ανέφερε επίσης με αναφορά στην δέσμευση φαρμακευτικών εταιριών να προμηθεύσουν με εμβόλια τις χώρες υπό ανάπτυξη και στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο, παγκόσμιο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Συμφωνία για ενιαίο κατώτατο φορολογικό συντελεστή

Ως προς την ιστορικής σημασίας φορολογική μεταρρύθμιση παγκόσμιας εμβέλειας που έλαβε το «πράσινο φως» έλαβε το «πράσινο φως» κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της G20, προβλέπει ότι εντός του 2023 οι πολυεθνικές θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο 15% επί των κερδών τους και θα καταβάλλουν το ποσό στις χώρες εκείνες στις οποίες πωλούν προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Καθοριστικής σημασίας για την έγκριση αυτής της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης αποδείχθηκε η στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση Ντράγκι άφησε να διαρρεύσει την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση του μέτρου στη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας του G20, η οποία είχε οργανώσει σειρά προπαρασκευαστικών συναντήσεων των αρμόδιων υπουργών.

Υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν στα ταμεία των διαφόρων χωρών, πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία έως τώρα «γλίτωναν» οι πολυεθνικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης