ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Λόγω Covid 19 χάθηκαν περισσότερες εργατοώρες από όσο περιμέναμε

Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Η επίδραση της πανδημίας της Covid-19 στην εργασία αποδείχθηκε πιο ισχυρή απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Το νέο δελτίο του Παρατηρητηρίου της ΔΟΕ για την Covid-19 δείχνει πως η απώλεια ωρών εργασίας το 2021 λόγω της πανδημίας είναι αισθητά σημαντικότερη εκείνης που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

«Η τρέχουσα πορεία της αγοράς εργασίας χαρακτηρίζεται από στάσιμη ανάκαμψη, με την εμφάνιση μεγάλων κινδύνων επιδείνωσης και από μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.

«Διαπιστώνεται ότι είναι η άνιση διαθεσιμότητα των εμβολίων και οι ικανότητες δημοσιονομικής επανεκκίνησης που τροφοδοτούν τις τάσεις αυτές και πρέπει απολύτως να το διορθώσουμε αυτό το ταχύτερο δυνατό», υπογράμμισε.

Η ΔΟΕ προβλέπει πως ο παγκόσμιος αριθμός ωρών εργασίας το 2021 θα είναι 4,3% κάτω του επιπέδου πριν από την πανδημία (τέταρτο τρίμηνο 2019). Πρόκειται για σημαντική αναθεώρηση σε σχέση με την πρόβλεψη της ΔΟΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο (3,5%).

Η έκθεση δείχνει πως οι ώρες εργασίας στις χώρες με υψηλό εισόδημα και με μέσο ανώτερο εισόδημα είχαν την τάση να καταγράφουν ανάκαμψη το 2021, ενώ οι χώρες με μέσο κατώτερο εισόδημα και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου, η Ευρώπη και η κεντρική Ασία είδαν τις πιο χαμηλές απώλειες σε ώρες εργασίας σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (-2,5%). Ακολουθούν η Ασία και ο Ειρηνικός (-4,6%), ενώ η Αφρική, η Αμερική και οι αραβικές χώρες κατέγραψαν μειώσεις 5,6%, 5,4% και 6,5% αντίστοιχα.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν συνολικά την άνιση επίδραση της κρίσης της Covid-19 στην πανδημία. Οι νέοι, ιδίως οι νέες γυναίκες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα πιο σημαντικά ελλείμματα στον τομέα της απασχόλησης.

Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα και με μέσο εισόδημα, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και η πολύ αργή πρόοδος του εμβολιασμού αποτελούν εμπόδια στην ανάκαμψη, που εντείνονται από κινδύνους αντιστροφής όπως η υπερχρέωση και τις δυσκολίες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.

Η οργάνωση εκτιμά πως αν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος διέθεταν πιο ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, η ανάκαμψη σε επίπεδο των ωρών εργασίας θα μπορούσε να φθάσει εκείνην των πιο πλούσιων οικονομιών σε διάστημα μόλις ενός τριμήνου.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το 59,8% των ανθρώπων είχαν πλήρως εμβολιαστεί στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ το ποσοστό ήταν 1,6% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης