ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Ευρώπη και ΔΝΤ προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο κάποια θέματα

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να έχει ολοκληρωθεί η ελληνική αξιολόγηση μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες αναμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η καθυστέρηση οφείλεται στη φύση των ανοιχτών ζητημάτων, σύμφωνα με το ίδιον, καθώς όπως υποστήριξε, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο φόρος εισοδήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνιστούν δύσκολα πολιτικά και τεχνικά θέματα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο ορισμένα ζητήματα, υποστηρίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για μια “χρήσιμη συζήτηση”.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι στα θέματα-κλειδιά δεν παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Ταμείου.
“Υπάρχει συμφωνία επί των στόχων, όπως αυτοί καθορίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά φυσικά, υπάρχουν πολλαπλοί δρόμοι για να τους επιτύχουμε”, ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για τις επιπτώσεις ορισμένων εκ των μέτρων τα οποία καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, ωστόσο επεσήμανε ότι παραμένει ο στόχος για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι η επιλογή της ονομαστικής μείωσης του δημόσιου χρέους βρίσκεται εκτός των διαπραγματεύσεων, ενώ όπως είπε, στόχος είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του να καταστεί διαχειρίσιμο. “Υπάρχουν διάφορα εργαλεία προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δίχως να επιβαρύνονται οι πιστώτριες χώρες” εξήγησε.

Aπαιτούμενη προϋπόθεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνιστά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, διευκρίνισε.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει ορισμένες τεχνικές διαβουλεύσεις επί του θέματος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμα σε πολιτικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης