ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την έγκρισή της  και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 99% έδωσε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ τόσο στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα όπως τόνισε η διοίκηση της ΔΕΗ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των μετόχων, μέσω της ΑΜΚ θα χρηματοδοτηθεί το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της εταιρείας, το οποίο και προβλέπει υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 5,3 δισ. την επόμενη τριετία και 8,4 δισ. μέχρι το 2026.

Στόχος είναι να επιτευχθεί η «πράσινη μετάβαση» με τη ΔΕΗ αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της σε 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. Η εξέλιξη αυτή θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις οικονομικές καταστάσεις, με στόχο EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, τώρα είναι η καλύτερη συγκυρία για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, καθώς οι αγορές ανθούν, υπάρχει διαθεσιμότητα κεφαλαίων, και η χώρα αναδεικνύεται ως επενδυτικός προορισμός. Επιπλέον τόνισε πως η ΑΜΚ θα παράσχει ισχυρά κεφάλαια για την υλοποίηση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων της επιχείρησης.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα γιατί δεν αποφασίστηκε η πλήρη ιδιωτικοποίηση σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή ανέφερε πως «Δεν ήταν επιλογή να πουληθεί όλο το ποσοστό μετοχών. Η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία». Και προσέθεσε πως «Οι Έλληνες μπορούν να διοικήσουν τη ΔΕΗ ισάξια όπως κάνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις»

Αναφορικά με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης τόνισε πως αποτελεί κεντρική επιλογή να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΗ στη θυγατρική των δικτύων διανομής, χωρίς τη μείζονα συμμετοχή του εταίρου μειοψηφίας στα θέματα διακυβέρνησης. Αντίστοιχα, ο μέτοχος μειοψηφίας θα συμβάλει στην εταιρική διακυβέρνηση μέσω των μελών του ΔΣ που θα επιλέξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης