Μέχρι τον Μάρτιο τα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σε διάστημα τριών με τεσσάρων μηνών από τη στιγμή της κατάθεσης του επίσημου αιτήματος από την ελληνική πλευρά αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας η δόση ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα ποσά να αφορούν τόσο επιδοτήσεις όσο και δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και αν η ελληνική πλευρά καταθέσει την αίτηση στις αρχές Νοεμβρίου, το νωρίτερο που θα πρέπει να περιμένουμε την εκταμίευση είναι το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, καθώς η εγκριτική διαδικασία θα διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες.
Σημειώνεται πως στη χώρα μας βρίσκεται αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον υποδιευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ντέκλαν Κοστέλο η οποία και ελέγχει την πρόοδο υλοποίησης των οροσήμων που θα «ξεκλειδώσουν» τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο –σε σχέση και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους- ως προς την πορεία για την έγκριση των χρημάτων του Ταμείου ενώ είναι και από της πρώτες που είχαν ετοιμάσει το σχετικό σχέδιο. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες και, με δεδομένο ότι πρόκειται για διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά, θεωρείται καλύτερο η Ελλάδα να υποβάλλει την αίτηση όταν είναι 100% βέβαιο πως θα εγκριθεί, παρά να υπάρξει ο κίνδυνος να επιστραφεί για αλλαγές και διορθώσεις.
Παράλληλα, έγινε ξεκάθαρο πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα νέο εργαλείο, πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς για πρώτη φορά συνδυάζει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Παράλληλα, περιλαμβάνει δεσμεύσεις σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με τα χρήματα να απελευθερώνονται μονάχα εφόσον ολοκληρωθούν, ενώ είναι πιο ελαφρύ και πιο γρήγορο σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μικρά περιθώρια αλλαγών
Την ίδια στιγμή, μικρά είναι τα περιθώρια αλλαγών ως προς την στόχευση και τους άξονες του προγράμματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν είτε οι συνέπειες της ακρίβειας είτε αυτές της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να γίνουν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος, στα μέσα του 2022, εντούτοις δεν θα μπορούν να είναι δομικές. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι η απορρόφηση των κονδυλίων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026.
Ειδικά πάντως στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, έγινε ξεκάθαρο πως η κατεύθυνση του Ταμείου είναι ο μετασχηματισμός των οικονομιών και η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους τομείς ενδιαφέροντος. Έτσι, το Ταμείο θέλει να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες καθώς θα είναι αντιπαραγωγικό να φύγουμε από τις ΑΠΕ, όπου το λειτουργικό κόστος είναι σχεδόν μηδαμινό. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση των τιμών έχει υπολογιστεί στο κόστος των επενδύσεων και το κόστος αυτό δεν θα παίξει ρόλο το κόστος στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου να δοθεί απάντηση σε μια κατάσταση που δεν είναι μόνιμη. Μάλιστα, πέρα από την κεντρική εργαλειοθήκη αυτή, αναμένονται και προσωρινές λύσεις από τα κράτη μέλη που θα μειώσουν τις συνέπειες.