ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιόρλας: Η Αθήνα ζητά από τους θεσμούς την παράταση του στόχου ιδιωτικοποιήσεων κατά ένα χρόνο

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η Αθήνα επιδιώκει την συναίνεση των θεσμών για την παράταση επίτευξης του αρχικού στόχου ιδιωτικοποιήσεων ύψους 6,4 δις ευρώ κατά ένα χρόνο έως το 2018 μετά και την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει στο στόχο του 1,4 δις της περασμένης χρονιάς.

«Στοχεύουμε σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 6,4 δις μέχρι το 2018. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε πρέπει να επιμηκυνθεί,» δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αναμένουμε έγκριση από τους πιστωτές μέσω της αξιολόγησης», είπε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αξιοποίησης όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ ζητούν οι δανειστές. Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασαν στην κυβέρνηση οι θεσμοί, ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων ανεβαίνει στις 27 από 23 που αναγράφονταν στο τελευταίο πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan ή ADP).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017. Παράλληλα, η Γερμανία έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτεί μείωση του στόχου αποκρατικοποιήσεων των 50 δις, που είναι μέρος των συμφωνηθέντων.

Ο κ. Σταθάκης σε ομιλία του στο Βερολίνο σε οικονομικό φόρουμ, είχε πει ότι τα 50 δισ. ευρώ που αναμένονταν είναι εκτός πραγματικότητας καθώς αργότερα έγιναν 25 δις, ενώ κατά την γνώμη του οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποφέρουν ένα ποσό περί τα 6-7 δις ευρώ.

Ο κ. Πιτσιόρλας μιλώντας στο Reuters, έκανε λόγο για τέσσερις προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο ίδιος επισήμανε πως η ιταλική εταιρεία σιδηροδρόμων έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της επίσημα, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν ακόμη τρεις επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι πολύ σύντομα, πρόταση θα υποβάλλουν τόσο οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD) όσο και η ΓΕΚ Τέρνα. «Η πρόταση των δύο εταιρειών ενδεχομένως, να είναι κοινή», ξεκαθάρισε.

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κατέστησε σαφές ότι το ενδιαφέρον της αναμένεται να εκδηλώσει και η κινεζική Cosco, η οποία προσφάτως απέκτησε και επισήμως το 67% του ΟΛΠ.

Η προθεσμία για τις αρχικές προσφορές ολοκληρώνεται στις 15 Απριλίου, ενώ οι δεσμευτικές προτάσεις αναμένονται για τις 31 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης