ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο παρά 5΄του Eurogroup θα κλείσει η αξιολόγηση

Μετά τις 18 Απριλίου, όταν και θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (15-17 Απριλίου) στην Αθήνα θα κλείσουν οι εκκρεμότητες σε ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και δημοσιονομικά. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ανακοινώνοντας «παύση εργασιών» στη διαπραγμάτευση.

«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούν τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να συμφωνηθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλαδή τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αν και ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκεί ο χρόνος για να συνταχθεί το staff level agreement, ήτοι η συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup για την επικύρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

«Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup. Υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος σε πολλά θέματα. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά άλλα μικρά που δεν είχαμε το χρόνο να τα συζητήσουμε έγινε σε όλους μας προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να βγει το staff level agreement μέχρι σήμερα τα χαράματα, γιατί οι πιο πολλοί θέλουν να φύγουν αύριο να πάνε στην Ουάσιγκτον όπου αρχίζουν οι συναντήσεις», ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν ήταν σε θέση να αναφέρει εάν θα βγάλουν κάποια δήλωση και οι θεσμοί, ενώ ερωτηθείς για το εάν αυτή η παύση μας δημιουργεί πρόβλημα ενόψει συνόδου ΔΝΤ Ουάσιγκτον απάντησε «δεν νομίζω».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχουμε κλείσει κάποιο από τα μεγάλα θέματα ανέφερε: «Όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα».

Σημειώνεται ότι τα ζητήματα που απασχόλησαν χθες τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Ενέργειας, Παιδείας και Δικαιοσύνης, αλλά και το θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Τι συζητήθηκε

Το φορολογικό άνοιξε τις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM. Στο επίκεντρο βρέθηκε το αφορολόγητο, για το οποίο η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στο όριο των 9.100 ευρώ. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30 και ακολούθησε η συζήτηση για τακόκκινα δάνεια στην οποία εξετάσθηκε η νέα πρόταση που κατατέθηκε χθες και αφορά στο χρόνο προστασίας αλλά και στο ποια δάνεια θα προστατευτούν.

Και αυτή η συζήτηση διήρκησε μια ώρα.Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας υπήρξε σύγκλιση για διετή προστασία της πρώτης κατοικίας που σχετίζεται με στεγαστικά δάνεια με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών στα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη., αλλά όχι και για την τύχη των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θέτουν χαμηλότερα όρια προστασίας των οικονομικά ευάλωτων με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ, κάτι που δεν θέλει η κυβέρνηση.

Για τα ενήμερα δάνεια οι δανειστές πιέζουν να υπάρχει η δυνατότητα να πωλούνται σε funds, ωστόσο στη συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας υπήρξε σύγκλιση για διετή προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ δεν υπήρξε συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακολούθησε ο Γιώργος Κατρουγκαλος ο οποίος συζήτησε το ασφαλιστικό, με την κορωνίδα να αποτελεί το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων. Ο υπουργός κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση στο θέμα του ασφαλιστικού που προβλέπει δραστική μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017, προκειμένου να γίνει από τους θεσμούς αποδεκτή μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και να περιοριστεί έτσι η περικοπή στις επικουρικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης