ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: Επικουρικές συντάξεις και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο

Διαπραγμάτευση: Επικουρικές συντάξεις και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο

Με το ασφαλιστικό έκλεισε ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών με τη διαπραγμάτευση να ολοκληρώνεται λίγο πριν τις 2 το πρωί χωρίς να υπάρξει συμφωνία στο ακανθώδες ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.

Το φορολογικό άνοιξε τις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM. Στο επίκεντρο βρέθηκε το αφορολόγητο, για το οποίο η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στο όριο των 9.100 ευρώ. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30 και ακολούθησε η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια στην οποία εξετάσθηκε η νέα πρόταση που κατατέθηκε χθες και αφορά στο χρόνο προστασίας αλλά και στο ποια δάνεια θα προστατευτούν.

Και αυτή η συζήτηση διήρκησε μια ώρα.Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας υπήρξε σύγκλιση για διετή προστασία της πρώτης κατοικίας που σχετίζεται με στεγαστικά δάνεια με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών στα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη., αλλά όχι και για την τύχη των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θέτουν χαμηλότερα όρια προστασίας των οικονομικά ευάλωτων με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ, κάτι που δεν θέλει η κυβέρνηση. Για τα ενήμερα δάνεια οι δανειστές πιέζουν να υπάρχει η δυνατότητα να πωλούνται σε funds, ωστόσο στη συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας υπήρξε σύγκλιση για διετή προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ δεν υπήρξε συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακολούθησε ο Γιώργος Κατρουγκαλος ο οποίος συζήτησε το ασφαλιστικό, με την κορωνίδα να αποτελεί το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων. Ο υπουργός κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση στο θέμα του ασφαλιστικού που προβλέπει δραστική μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017, προκειμένου να γίνει από τους θεσμούς αποδεκτή μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και να περιοριστεί έτσι η περικοπή στις επικουρικές.

«Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στην συνάντηση με τους θεσμούς για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά. «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει». «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό».

«Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπονοώντας την άκαμπτη στάση των δανειστών στο θέμα.

Οι θεσμοί δεν συνάντηση τελικά τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος προσήλθε στο Hilton. «Έχει κλείσει το θέμα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας» είπε κατά την είσοδο του ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως ανέφερε, τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχουν κλείσει, ωστόσο η πώληση των ενεργειακών επιχειρήσεων παραμένει «κόκκινη γραμμή» και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξει πρόβλημα εφόσον οι δανειστές επιμείνουν με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών.