Ασφαλιστικό: Τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν «ξεκλείδωσαν» τις επικουρικές
Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις έχει προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών με την πλευρά των δανειστών να δέχεται οριακά την εφαρμογή της ρήτρας στο 80% του ελλείμματος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), κάτι που όμως η κυβέρνηση απορρίπτει.
Το ΔΝΤ ζητά περικοπές επικουρικών συντάξεων στο σύνολο (100%) του ελλείμματος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, ήτοι μειώσεις που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συζητούν η ρήτρα να εφαρμοστεί για το 80% του ελλείμματος, ήτοι να υπάρξει περικοπή συντάξεων στο ύψος των 560 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ να διασφαλίζονται από την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αντιπρότεινε μια σειρά παρεμβάσεων που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, αξιοποίηση μέρους της περιουσίας και αύξηση εισφορών. Η ελληνική πρόταση οδηγεί σε περικοπές επικουρικών συντάξεων στο 50% του ελλείμματος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, ήτοι κατά 350 εκατ. ευρώ.
Βάσει της ίδιας πρότασης 250 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και 100 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.
Παρότι η Κυβέρνηση επιθυμεί οι μειώσεις να εφαρμοστούν για τις συντάξεις από 170 ευρώ και πάνω και μετά τις περικοπές να μην υποχωρεί το ύψος της τελικής σύνταξης (κύριας και επικουρικής μαζί) κάτω από τα 1.300 ευρώ, εντούτοις οι δανειστές δεν δείχνουν καμία ένδειξη υποχώρησης.
Η κυβέρνηση ήλπιζε πως οι υπαναχωρήσεις που έκανε στο μέτωπο των ποσοστών αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις θα ήταν ικανές να κλειδώσουν τη συμφωνία για τις επικουρικές, κάτι που όμως δεν επαληθεύτηκε.
Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νέα πρόταση στους δανειστές για τους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, η οποία έγινε αποδεκτή.
Βάσει της πρότασης αυτής, για 40 έτη ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα ανέρχεται στο 40,7%. Έτσι, οι νέες συντάξεις θα είναι σημαντικά μειωμένες έως και κατά 30% σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες, με τη συνολική εξοικονόμηση για το ασφαλιστικό σύστημα να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Κατά κάποιες εκτιμήσεις με το νέο σύστημα όλες οι νέες συντάξεις θα έχουν πλαφόν στα 1.000 ευρώ μεικτά!