ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Λύση για Ελλάδα χωρίς ελάφρυνση χρέους

Σόιμπλε: Λύση για Ελλάδα χωρίς ελάφρυνση χρέους

Μια δήλωση που ενδεχομένως απομακρύνει το ΔΝΤ από το να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, αλλά και η οποία πλήττει την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για μια άμεση ελάφρυνσης χρέους έκανε σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ARD ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά προσέθεσε ότι αυτή δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

«Θα βρούμε λύση τις επόμενες εβδομάδες αλλά δεν θα έχει τίποτα να κάνει με την ανακούφιση χρέους», είπε προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση του να καταστεί ανταγωνιστική οικονομία».

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεδομένου ότι οι ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους φτάνουν ήδη στα 35 χρόνια και οι πληρωμές τόκων έχουν παγώσει για 10 χρόνια, όσοι μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά δεν θέλουν να μιλήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα».

«Βοηθούμε την Ελλάδα, αγοράζουμε χρόνο», είπε προσθέτοντας ότι οι δανειστές πάντα τηρούσαν τις συμφωνίες, αλλά ήταν δύσκολο για την Αθήνα να κάνει το ίδιο.

Πάντως, η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενδεχομένως να προαναγγέλλει «βελούδινο διαζύγιο» με το ΔΝΤ δεδομένου ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα τονίσει πως πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του χρέους αλλά και μεταρρυθμίσεις για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Ειδικότερα για το χρέος μόλις την προηγούμενη Πέμπτη διευκρίνισε πως η ελάφρυνση θα μπορούσε να προέλθει από την παράταση της ωρίμασης των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ