ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στην ενέργεια - Κομισιόν: Προς έγκριση των προσωρινών μέτρων στήριξης των καταναλωτών

Αυξήσεις στην ενέργεια - Κομισιόν: Προς έγκριση των προσωρινών μέτρων στήριξης των καταναλωτών
P Photo/Michael Probst, file

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να εγκρίνει τα προσωρινά μέτρα που θα λάβουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέναντι στην εκρηκτική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ εργάζεται ταυτόχρονα για να περιορίσει μακροπρόθεσμα την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

«Υπάρχουν εργαλεία, στα οποία μπορούν να προσφύγουν αμέσως οι χώρες» για να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών, ανέφερε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών στη Σλοβενία.

Η κοινοτική επίτροπος έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ, την άμεση στήριξη των φτωχότερων ή τη στοχευμένη και προσωρινή βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. «Οι υπηρεσίες μου είναι έτοιμες να βοηθήσουν [τις κυβερνήσεις] να εκπονήσουν αυτά τα μέτρα» επισήμανε.

«Τα κράτη-μέλη ζήτησαν ξεκάθαρη κατεύθυνση για το είδος των προσωρινών μέτρων που μπορούν να υιοθετήσουν, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές» ανέφερε η Κάντρι Σίμσον.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου παγκοσμίως, συνέπεια της οποίας είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος παντού στην Ευρώπη, «καταδεικνύει ότι χρειάζεται να βάλουμε τέλος στην εξάρτησή μας από τα ξένα ορυκτά καύσιμα, το συντομότερο δυνατόν» υπογράμμισε.

Ευρωπαϊκά συνδικάτα: Οι αυξήσεις στα καύσιμα θα επιδεινώσουν τη φτώχεια σε όλη την ΕΕ

Την ίδια στιγμή, μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με την ETUC, το χαμηλό επίπεδο των μισθών σημαίνει ότι σχεδόν τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δεν θα έχουν πλέον τα μέσα να πληρώσουν αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα τους λογαριασμούς θέρμανσης, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη-μέλη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία και τώρα οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη κινδυνεύουν να βυθίσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση, σύμφωνα με την ΕTUC, βρίσκεται στην Κύπρο (45,6%), στη Βουλγαρία (42,8%), στη Λιθουανία (34,5%) στην Πορτογαλία (30,6%), στην Ελλάδα (28,7%) και στην Ιταλία (26,1%).

«Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την ισχυρή δράση της ΕΕ για τους μισθούς. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απομονώσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα 'κατώφλι ευπρέπειας' στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί εγγυώνται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και δεν θα μπορούν ποτέ να είναι χαμηλότεροι από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

Τα στοιχεία βασίζονται σε μικροδεδομένα της Eurostat που αναλύθηκαν από την ETUC και αναφέρονται μόνο στον αριθμό των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του εθνικού μέσου ισοδύναμου εισοδήματος.