ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Κατρούγκαλου - θεσμών στις 16:00 - Ποια μηνύματα στέλνουν οι Ευρωπαίοι

ΑΠΕ

Για τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο συνέχισης των επαφών των δυο πλευρών.

"Αγκάθι" στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις. Οι εκπρόσωποι των επικεφαλής των θεσμών πραγματοποίησαν ταξίδι - αστραπή στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβουν οδηγίες για τη διαπραγμάτευση, μεταδίδει σήμερα ο Τύπος.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι επικεφαλής τους συναντήθηκαν τόσο με τον πρόεδρο του EuroWorking Group όσο και με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ ενώ η εφημερίδα επικαλούμενη κοινοτική πηγή σημείωσε ότι υπάρχει αμοιβαία βούληση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα σημαντικά βήματα με δύσκολες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μάλιστα και θα κρίνουν τις περαιτέρω εκταμιεύσεις.

Υπό αυτή την έννοια η σημερινή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων προερχόμενων από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρώπη σχετικά με την προοπτική σύντομης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Το μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου και ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου της συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Κομισιόν.

Η κυβέρνηση κινείται με το... βλέμμα σε δυο ρεαλιστικά σενάρια, με πρώτο το κλείσιμο της αξιολόγησης και με συμμετοχή του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμφωνούν και για το θέμα του χρέους. Το δεύτερο σενάριο, ωστόσο, προβλέπει να μπει το ΔΝΤ κανονικά στο πρόγραμμα αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος.

Αυτό που την προβληματίζει είναι ο κίνδυνος να υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη, να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα και να μη ληφθεί τελικά απόφαση για εκταμίευση επειδή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ (λόγω μη συμφωνίας για το χρέος).

Γι' αυτό και σύμφωνα με το CNN Greece, το Μαξίμου προτίθεται να κλείσει άμεσα το θέμα της διαπραγμάτευσης ώστε ακόμη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα να αρχίσουν να ψηφίζονται νομοθετήματα στη Βουλή, διαμορφώνοντας ένα δείγμα καλών προθέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ.

Την ίδια ώρα, όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προεξάρχοντος του Γερούν Ντάισελμπλουμ αφήνουν πλέον ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μέχρι τον Ιούλιο.

Στις 20 Ιουλίου λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλώντας στο Bloomberg εξέφρασε την ελπίδα να έχουν συμφωνηθεί νωρίτερα τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ωστόσο την κύρια ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση, μην αποκλείοντας να επαναληφθεί το φαινόμενο του περασμένου καλοκαιριού όταν η διαπραγμάτευση εξήντλησε και ξεπέρασε κιόλας τα όριά της.

Επί της ουσίας, οι δανειστές περιμένουν -ενδεχομένως και να στοχεύουν- ότι στην καλύτερη περίπτωση θα επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα μια "μισή" συμφωνία, η οποία θα αφήνει τα δυσκολότερα ζητήματα ανοιχτά.

Οι δε πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο φορολογικό ούτε στο ασφαλιστικό, ενώ μεγάλη απόσταση παραμένει και στα θέματα των κόκκινων δανείων και του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας των απαιτήσεων των δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση είναι η αποκάλυψη της εφημερίδας "Αγορά" που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα email που έστειλε το κουαρτέτο προς την κυβέρνηση (37 σελίδες από την ευρωπαϊκή πλευρά και 15 σελίδες από το ΔΝΤ).

Μεταξύ άλλων οι δανειστές ζητούν τη μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα), την αύξηση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση) αλλά και στα βιβλία, αλλά και αυξήσεις και νέους έμμεσους φόρους σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Επιπλέον, στα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο, οι δανειστές απαιτούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο του 2016, τις περικοπές των προνομιακών επιδομάτων, αλλά και την θέσπιση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις με νέες παράλληλα παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης