ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Το PEPP μειώνεται διότι η ευρωζώνη ανακάμπτει - Τι είπε για την Ελλάδα

Το PEPP μειώνεται διότι η ευρωζώνη ανακάμπτει λέει η Κριστίν Λαγκάρντ. ECB Staff Photograph

Στην αποσαφήνιση πως η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP δεν συνιστά «tapering», ήτοι σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά μια αναπροσαρμογή που σχετίζεται με την εξέλιξη της πανδημίας προχώρησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στα πλαίσια ενημέρωσης Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης έχει προχωρήσει σημαντικά και πως η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ως το τέλος του έτους. «Υπό το πρίσμα των τελευταίων μας προβλέψεων, βλέπουμε βελτίωση σε πολλά μέτωπα, στην ανεργία, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, έχουν όλα βελτιωθεί. Με βάση και την επιτυχία των εμβολιασμών – ένας κρίσιμος παράγοντας – πιστεύουμε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει», είπε.

Ξεκαθάρισε δε πως σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ δεν συζήτησε τι θα ακολουθήσει μετά και πως θα επανεξετάσει το PEPP τον Δεκέμβριο. «Με πάνω από το 70% των ενηλικών να έχουν εμβολιαστεί, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας έχει ανοίξει, επιτρέποντας στους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερο και στις εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις», είπε και τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κρίνει «ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με ένα ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό αγορών ομολόγων υπό το PEPP σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα».

Αν και ερωτήθηκε σχετικά δεν διευκρίνισε πόση ακριβώς θα είναι η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP. Ακόμη, δεν απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν πως η πορεία του PEPP είναι συσχετισμένη με την έκδοση ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης.

Σε ερώτηση για την Ελλάδα και για το εάν η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δείχνει ευελιξία στις αγορές ελληνικού χρέους η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως είναι πολύ νωρίς και δεν είναι χρήσιμο σε αυτό το στάδιο να συζητούνται μακροπρόθεσμα ζητήματα που αφορούν στο πρόγραμμα PEPP. «Αυτό θα συζητηθεί επί μακρόν, θα γίνει τεχνική ανάλυση. Η κατάσταση της Ελλάδας σίγουρα θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα. Είναι πολύ πρόωρο να το κάνουμε τώρα», είπε.

Πλήθος ερωτήσεων δέχθηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Σε όλες τις ερωτήσεις απάντησε πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική και υπογράμμισε πως σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει αρκετά κάτω από τον στόχο του 2%, εξήγησε δε πως οι αυξημένες τιμές αντιπροσωπεύουν κυρίως αυξήσεις στο πετρέλαιο, σε αλλαγές στο ΦΠΑ στη Γερμανία, καθυστερημένες πωλήσεις από το 2020 και σε διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ίδια είπε πως η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός το 2021 θα διαμορφωθεί στο 2,2% και πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα ενισχυθεί κατά 5% εφέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης