ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: Επιδιώκουν συμφωνία χωρίς χρηματοδοτικό αντίκρισμα

Διαπραγμάτευση: Επιδιώκουν συμφωνία χωρίς χρηματοδοτικό αντίκρισμα
EUROKINISSI

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει όχι μία, αλλά δύο συμφωνίες, χωρίς όμως χρηματοδοτικό αντίκρισμα, έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί ενώ υπάρχουν ακόμα θέματα προς συζήτηση δεν έχει γίνει σαφές αν η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση ως την Κυριακή θα εμπεριέχει και εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Μέρος του ζητήματος της χρηματοδότησης θα παραπεμφθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα και αντίστοιχα στο Eurogroup στις 22 Απριλίου. Το κρίσιμο ζήτημα που διαμορφώνεται σε αυτή τη φάση είναι τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα τρέχουν τρείς παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίες την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθούν στην Ουάσιγκτον. Σε πρώτο επίπεδο διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση συζητά για τα προαπαιτούμενα μέτρα με το σύνολο των θεσμών, σε δεύτερο επίπεδο εργάζεται για μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε τρίτο επίπεδο διαπραγμάτευσης καταγράφει τις συγκλίσεις με το ΔΝΤ. Στόχος είναι αυτές οι αποκλίσεις να συγκεραστούν έως τις 22 Απριλίου, αν γίνεται και νωρίτερα όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος χθες της συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών διευκρίνισε πως έως την Κυριακή, κυβέρνηση και πιστωτές καλούνται να συνομολογήσουν ένα κείμενο απόφασης που θα προβλέπει αφενός τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση για να κλείσει η τρέχουσα πρώτη αξιολόγηση (σε ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια) και αφετέρου θα περιγράφει τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Η διαφορά είναι πως η κυβέρνηση θα συντάξει ένα «Ευρωπαϊκό» κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αποτυπώνει όλα τα μέτρα και τα μεγέθη επί των οποίων η Ελλάδα συμφωνεί με ΕΕ,ΕΚΤ και ESM και ένα ξεχωριστό κείμενο το οποίο θα εμπεριέχει τα σημεία σύγκλισης με το ΔΝΤ. Αυτό το κείμενο θα αναφέρει και τα σημεία διαφωνίας ΕΕ- ΔΝΤ.

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, θεσμοί και οικονομικό επιτελείο εντόπισαν τα θέματα στα οποία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και τα θέματα που χρειάζονται «πολιτική συζήτηση». Κομμάτι της πολιτικής συζήτησης αναμένεται να γίνει σήμερα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, η οποία θα προετοιμάσει και τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα λάβουν χώρα την επομένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου).

Σίγουρα στην Ουάσιγκτον θα γίνουν συζητήσεις για τα δύο κείμενα συμφωνίας, αυτό του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων σε μια προσπάθεια να βρεθούν συγκλήσεις και να «ταυτιστούν». Για τον λόγο αυτό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα συνοδεύσουν στην αμερικανική πρωτεύουσα και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μείνει στην Ουάσιγκτον από την Πέμπτη 14 Απριλίου έως το Σάββατο 16 Απριλίου και εν συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συντονίσει το νομοθετικό έργο και την προετοιμασία πριν το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα μεταβεί στις 13 Απριλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα και θα παραμείνει έως την Κυριακή 17 Απριλίου. Στις 13 Απριλίου αναμένεται να αναχωρήσουν και τα στελέχη των θεσμών από την Αθήνα.

Η συμφωνία επί των κειμένων είναι προς το παρόν προϋπόθεση για να εκταμιεύσει η Ευρωζώνη τα χρήματα της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Αυτό το αναγνώρισε χθες και ο κ. Τσακαλώτος λέγοντας πως για να δοθεί οποιαδήποτε δόση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ, η οποία θα εγκριθεί από το Eurogroup. Αλλά η συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται και από τις συζητήσεις που θα γίνουν για το ελληνικό χρέος σε επίπεδο Washington Group.

Πάντως, το γεγονός ότι η συμφωνία επί των δύο κειμένων, αυτού των θεσμών της ΕΕ και αυτό του ΔΝΤ μεταφέρεται επί αμερικανικού εδάφους, δείχνει πως πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι έτοιμη να κλείσει (ψηφίζοντας) όλες τις εκκρεμότητες που θα ανακύψουν έως το Eurgroup της 22ας Απριλίου και πως θα απαιτηθεί έκτακτο Eurοgroup στις 29 Απριλίου, προκειμένου να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να δρομολογήσει τις αποφάσεις για το χρέος.

«Ναι» στο ΔΝΤ- «Όχι» σε μεγάλη μείωση χρέους βλέπουν βουλευτές της Μέρκελ

Την ίδια στιγμή εντύπωση έχει προκαλέσει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με το οποίο βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ εκτιμούν πως θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών η οποία θα διασφαλίζει μεν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά ταυτόχρονα θα αποφεύγει βαθιά μείωση του χρέους.

Οι γερμανοί βουλευτές φαίνεται να πιστεύουν ότι – παρά την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – το ελληνικό ζήτημα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθεί συγκριτικά με την προσφυγική κρίση και τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ε.Ε. έχει τόσα πολλά θέματα στα οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνίας αυτές τις μέρες συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε στο Bloomberg η Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Ίνγκριντ Αρντ-Μπράουερ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της κάτω Βουλής. «Τουλάχιστον για την Ελλάδα μπορούμε να ελπίζουμε για συμφωνία, πάντα κατορθώναμε να βρούμε μία στο παρελθόν».

«Όπως και στο παρελθόν, στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να την αποκαλέσουμε ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Λίνεμαν, ο οποίος τον Ιούλιο καταψήφισε το τρίτο Μνημόνιο στη γερμανική Βουλή.

Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σαφές πώς θα γίνει ο συγκερασμός της απαίτησης του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους και της στρατηγικής του Βερολίνου να αποφύγει ή τουλάχιστον να μεταθέσει το ζήτημα.