ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Το επεισόδιο της Ελλάδας έδειξε ότι η ευρωζώνη είναι εύθραυστη

Ντράγκι: Το επεισόδιο της Ελλάδας έδειξε ότι η ευρωζώνη είναι εύθραυστη

Τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το περασμένο έτος περιγράφει η Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για το 2015 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην εν λόγω έκθεση ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναφέρει πως το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αβέβαιο και ότι υπάρχουν ερωτήματα ως προς την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει νέα σοκ.

«Το 2016 δεν θα είναι λιγότερο δύσκολη χρονιά για την ΕΚΤ. Αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Αντιμετωπίζουμε συνεχιζόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις. Και αντιμετωπίζουμε ερωτήματα ως προς την κατεύθυνση της Ευρώπης και την ανθεκτικότητά της σε νέα σοκ», αναφέρει η έκθεση.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης το 2015, αντιμετωπίζοντας απειλές κατά της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, οι οποίες συνδέονταν κυρίως με τις εξελίξεις στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, οι τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσαν την πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν από τις τράπεζες τα χρήματά τους με ταχύτερους ρυθμούς. Το Ευρωσύστημα πρόσφερε σανίδα σωτηρίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (emergency liquidity assistance - ELA)», σημειώνεται στην έκθεση

Στην ίδια βάση τονίζεται πως ότι η ΕΚΤ ενήργησε με πλήρη ανεξαρτησία, σύμφωνα με τους κανόνες της και έτσι διασφαλίστηκε, αφενός, ότι δεν παρείχε νομισματική χρηματοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση και ότι χορήγησε ρευστότητα μόνο στις τράπεζες που ήταν φερέγγυες και διέθεταν επαρκείς εξασφαλίσεις και αφετέρου, ότι οι αποφάσεις που θα είχαν ευρύτερες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ λαμβάνονταν από τις πολιτικές αρχές που νομιμοποιούνται προς αυτό.

«Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε ήταν απολύτως εντός των ορίων της εντολής μας: τηρήσαμε μεν τη δέσμευσή μας προς το ενιαίο νόμισμα η οποία περιέχεται στη Συνθήκη, την εφαρμόσαμε δε εντός των ορίων που θέτει το καταστατικό μας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ παρόλο που οι κίνδυνοι καταστροφικών εξελίξεων αποσοβήθηκαν τελικά χάρη στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των υπόλοιπων χωρών της ζώνης του ευρώ για τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αυτό το επεισόδιο κατέδειξε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν εύθραυστη και επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Νομισματική Ένωση.

«Προς τον σκοπό αυτό, τον Ιούνιο του 2015, ως ένας από τους «Πέντε Προέδρους», συνέβαλα στη σύνταξη έκθεσης η οποία περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ. Προκειμένου να επιτύχουμε μια ισχυρότερη ένωση και να αποφύγουμε την υπέρμετρη επιβάρυνση της κεντρικής τράπεζας, οι προτάσεις αυτές πρέπει εν τέλει να γίνουν πράξη», αναφέρει ο Μάριο Ντάγκι.