ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια, αφορολόγητο και έμμεσοι φόροι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Την ίδια στιγμή που η Κριστίν Λαγκάρντ από το Βερολίνο δήλωνε χθες πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν βρίσκεται ακόμη εκεί που θέλουν οι θεσμοί, στο υπουργείο Οικονομικών διεξάγονταν πλήθος προπαρασκευαστικών συσκέψεων σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαθρωτικές παρεμβάσεις.

Περάν από τις πολύωρες κλειστές συσκέψεις των στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογική Πολιτικής με στόχο την αποκρυστάλλωση των παρεμβάσεων σε έμμεση και άμεση φορολογία, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Οικονομίας και των συμβούλων του Γκλεν Κιμ και Πίτερ Λεγκλέρ, για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στη συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε πως τελεί ακόμη σε εκκρεμότητα η φορολογική μεταχείριση των funds που θα αγοράσουν τα προς πώληση δάνεια, αλλά και ότι υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες στο πλαίσιο αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα με τους θεσμούς.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο μέτωπο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με τους πιστωτές να μην έχουν απαντήσει στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μορφή και τη λειτουργία του νέου φορέα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μίνιμουμ συναίνεση στο οργανόγραμμα του.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν λάβει από χθες τις ελληνικές προτάσεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ειδικά για το αφορολόγητο, για τις περικοπές δαπανών και τις παρεμβάσεις στους εμμέσους φόρους.

Στα μέτρα περικοπής δαπανών περιλαμβάνονται η εφαρμογή της αρχής 1 πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο το 2016, 1 πρόσληψη για 4 αποχωρήσεις το 2017, 1 πρόσληψη για 3 αποχωρήσεις το 2018 και 1 πρόσληψη για 2 αποχωρήσεις το 2019, αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του ΕΣΥ, των μελών ΔΕΠ και των ένστολων, η συγχώνευση και κατάργηση 1.800 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η δημιουργία ταμείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στους έμμεσους φόρους προβλέπονται αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση, στα τέλη ταξινόμησης ΙΧ αυτοκίνητων, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, αλλά και η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

Στη φορολογία εισοδήματος το οικονομικό επιτελείο πρότεινε στους θεσμούς η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ (αφορολόγητο 9.550 ευρώ) να μειωθεί στα 2.000 ευρώ (αφορολόγητο 9.100 ευρώ) και να διατηρηθεί στο ακέραιο ως το ύψος εισοδήματος των 20.000 ευρώ. Με το σενάριο αυτό η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ από τα 20.000 ευρώ και άνω θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος και όχι κατά 100 ευρώ όπως ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης