ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Λαγκάρντ: Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Στην αποσαφήνιση πως η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προχώρησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησής της με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και του WTO. Στην ίδια συνέντευξη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανάφερε πως η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος δεν είναι ακόμη εκεί που θέλουν οι θεσμοί.

«Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις. Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί», είπε η Μέρκελ.

Αναφερόμενη στο θέμα του χρέους η Καγκελάριος ανέφερε πως στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους, διότι δεν είναι νομικά εφικτό. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και για αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία και προσεγγίσεις», σημείωσε.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε», ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία επανέλαβε πως χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και βοήθεια για το χρέος.

Η ίδια χαρακτήρισε σημαντικό πως οι ελληνικές Aρχές ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε», είπε.

Νοβότνι: Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πλέον απαραίτητο, από οικονομικής πλευράς, για μία σταθεροποίηση της Ελλάδας. Είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους», τονίζει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε».

Προσθέτει δε, πως «μάλλον δεν θα υπάρξει μία ρητή διαγραφή ελληνικού χρέους» και επισημαίνει πως «η Ελλάδα έχει κάνει ήδη τεράστια πρόοδο», ενώ αναφέρει ότι η πρόσφατη συζήτηση ως προς τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ, τις οποίες ο ίδιος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να σχολιάσει και δεν γνωρίζει τίποτε ως προς την αυθεντικότητά τους, είναι ένα, κατά κάποιο τρόπο, πλήγμα στη θετική εξέλιξη στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ