ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετ α τετ Μέρκελ-Λαγκάρντ στη σκιά των αποκαλύψεων Wikileaks

Άγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει σήμερα το απόγευμα η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και θεωρείται ειδικής βαρύτητας για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και τις αποκαλύψεις Wikileaks. Η συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί κλείσιμο της αξιολόγησης να γίνει ως τις 22 Απριλίου.

Δεν αποκλείεται να συμμετέχει στη συνάντηση και ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος στο διάλογο του με τη Ντέλια Βελκουλέσκου είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα μετέφερε τα εξής στην Καγκελάριο Μέρκελ: «Κοίταξε κ. Μέρκελ αντιμετωπίζεις ένα δίλημμα, πρέπει να σκεφτείς τι θα σου κοστίσει περισσότερο: να προχωρήσεις χωρίς το ΔΝΤ- δεν θα ρωτούσε η Bundestag «Το ΔΝΤ δεν είναι μαζί μας;»- ή να διαλέξει την ανακούφιση του χρέους που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία μας;».

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις ΔΝΤ – Ελλάδος σε συνέντευξή της στο Bloomberg. «Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση της Ελλάδας με διαπραγματεύσεις που γίνονται καλόπιστα», ανέφερε παραδεχόμενη πως οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, «έχουν πολλά πάνω-κάτω» τα τελευταία έξι χρόνια. «Θα συνεχίσουμε, γιατί είμαστε εκεί για τους πολίτες», είπε.

Η ίδια υπογράμμισε πως οι στόχοι του Ταμείου είναι αφενός να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και αφετέρου να αποκτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να είναι ανεξάρτητη. «Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις», υπογράμμισε, ερωτηθείσα για τους στόχους του προγράμματος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο ζητά διατηρήσιμα μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν και θα παραμείνουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο, με την κυβέρνηση, να απορρίπτει όλες τις θεωρίες του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να λάβει ούτε ένα επιπλέον ευρώ μέτρα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε πάντως πως υπάρχει η πιθανότητα το κλείσιμο της αξιολόγησης να γίνει ως το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το Πάσχα των Ορθοδόξων» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμούργο.

Στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο περί «ανατροπής στη θέση της κυβέρνησης για το χρέος», αναφέρθηκε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, κι αφού τα χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου, ξεκαθάρισε πως : «Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα».

Βερολίνο: Για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν

Στο ζήτημα της πορείας της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αναφέρθηκε ο Μάρτιν Γέγκερ εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στο Βερολίνο, αρνούμενος να σχολιάσει τις διαρροές του Wikileaks.

Ο κ. Γέγκερ μετέφερε την αισιοδοξία Σόιμπλε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η συμφωνία θα κλείσει έως το ελληνικό Πάσχα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν πολλές δυσκολίες.

«Περιμένουμε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου», υπογράμμισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αλλάζουν οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το ΔΝΤ, το οποίο πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα όπως τόνισε εμφατικά, ενώ επανέλαβε ότι για το Βερολίνο δεν τίθεται θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Με σκληρό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών την υπόθεση Wikileaks με τη δημοσίευση των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου, τονίζοντας ότι για το Βερολίνο δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους.

«Κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Όχι για εμάς. Για εμάς στο Βερολίνο αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν», τόνισε ο κ. Γέγκερ. «Δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα», είπε και προσέθεσε πως δεν τίθεται στην παρούσα φάση θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην υπόθεση Wikileaks αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Καγκελαρίας κ. Ζάιμπερτ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν σχολιάζουμε περιεχόμενα εμπιστευτικών συνομιλιών».

Τσίπρας: Να κλείσει η διαπραγμάτευση έως τις 22 Απριλίου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέροντας, στην έναρξη της ομιλίας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη, το κλίμα που εισέπραξε μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, είπε ότι υπάρχει γενικευμένη υποστήριξη στην θέση της Ελλάδας πως μια αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να έχει κλείσει, πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου.

Έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι "δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έκανε εκτεταμένες αναφορές στο ΔΝΤ λέγοντας πως «το ΔΝΤ παίζει τις καθυστερήσεις για να μην κλείσει η αξιολόγηση. Δεν γνωρίζαμε που μπορεί να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι ανόητοι».

«Ελπίζω πως τις επόμενες μέρες δε θα γίνει απόπειρα από τους εκπροσώπους του ταμείου να πυρπολήσουν την αξιολόγηση».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στο χρονικό των ελληνικών προγραμμάτων και ειδικά σε ενέργειες του ΔΝΤ
«Θα μου επιτρέψετε να πω από το 2010 έχουν γίνει αρκετές ανοησίες στα προγράμματα της Ελλάδας από το ΔΝΤ .

«Συνέπεια είχαν την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ενός τετάρτου του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο, το απορρέον από τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ, ότι "η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και εις βάρος του Ταμείου".

"Αυτό το σημείο δεν έσπευσε να το αναδείξει η ΝΔ γιατί τους χαλάει τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο" είπε ο πρωθυπουργός,
Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να ξαναφέρει τις αξιώσεις που είχε το καλοκαίρι του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης