ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένεται νέα αντεπίθεση Λαγκάρντ από το Βερολίνο

Ειδικής βαρύτητας για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνκγελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενδεχομένως με την παρουσία του Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η επικεφαλής του ΔΝΤ θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο και θα αναφερθεί στην ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις του Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση η οποία χθες κινήθηκε πέραν των διαρροών του WikiLeaks, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για λάθη, παραλείψεις και σκοπιμότητες το ΔΝΤ-.

Σημειώνεται πως ο Πόλ Τόμσεν στο διάλογο του με τη Ντέλια Βελκουλέσκου είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα μετέφερε τα εξής στην Καγκελάριο Μέρκελ:

«Κοίταξε κ. Μέρκελ αντιμετωπίζεις ένα δίλημμα, πρέπει να σκεφτείς τι θα σου κοστίσει περισσότερο: να προχωρήσεις χωρίς το ΔΝΤ- δεν θα ρωτούσε η Bundestag «Το ΔΝΤ δεν είναι μαζί μας;»- ή να διαλέξει την ανακούφιση του χρέους που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία μας;».

Μένει να αποδειχθεί το εάν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα δώσει προγραμματισμένη ομιλία στη Φρανκφούρτη στις 11.30 το πρωί θα θέσει το ζήτημα αυτό στην Γερμανίδα Καγκελάριο. Από τη συζήτηση αυτή θα καταδειχθεί το πού θα κινηθεί η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα και για το χρέος και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Πάντως, στα μάτια αναλυτών και οικονομολόγων ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα ήταν προς το καλό της Ελλάδος.

Σε σφυγμομέτρηση που έγινε μέσω διαδικτύου και η οποία δημοσιεύτηκε χθες με την ερώτηση «Πιστεύετε πως εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα:

α) αυτό θα οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση,

β) το ελληνικό χρέος θα μειωθεί πιο σύντομα,

γ) θα μειωθεί η λιτότητα,

δ) τίποτε από τα παραπάνω»

Tο 73% των συμμετεχόντων απήντησε τίποτε από τα παραπάνω, το 13% υποστήριξε πως η αποχώρηση του Ταμείου θα οφείλεται στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ ποσοστό 7% αντιστοίχως απάντησε πως η αποχώρηση του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση του χρέους και σε λιγότερη λιτότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης