Λιγότερη λιτότητα ζητούν 8 κράτη της ευρωζώνης
Οκτώ μέλη της ευρωζώνης ζήτησαν με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεγαλύτερη ευελιξία στους προϋπολογισμούς, ώστε οι χώρες να μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα όταν οι οικονομίες τους αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Αυτό προκύπτει από επιστολή που έστειλαν στην Κομισιόν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία και η Λιθουανία. Οι χώρες αυτές ζητούν από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του «παραγωγικού κενού», της διαφοράς μεταξύ της πραγματικής και της δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης.
Αν και θα περίμενε κανείς ότι σήμερα ότι η ευρωζώνη θα κατέγραφε μεγαλύτερη ανάπτυξη ευνοούμενη από τα χαμηλά επιτόκια, από τις διεθνείς ισοτιμίες και από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει.
Είναι η λιτότητα δεν ο ένοχος. Μερικώς ναι. Μπορεί η πρόωρη εξυγίανση των προϋπολογισμών να οδήγησε σε διπλή ύφεση πριν από πέντε χρόνια, αλλά από το 2015 η δημοσιονομική πολιτική είναι ουσιαστικά ουδέτερη.
Η βασική αιτία της χαμηλής ανάπτυξης σήμερα είναι ότι στην ευρωζώνη παρά την αύξηση των εισοδημάτων τα νοικοκυριά διστάζουν να καταναλώσουν και παρά την αύξηση των κερδών οι εταιρείες δεν θέλουν να επενδύσουν και να ρισκάρουν. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «μετα – τραυματικό» άγχος νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την κρίση και τη λιτότητα των προηγουμένων ετών.
Ακόμη αυτό οφείλεται στο ότι κατά το παρελθόν συγκεντρώθηκαν μεγάλα χρέη στην ευρωζώνη τα οποία πρέπει να πληρωθούν και στο ότι η ανεργία σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, παραμένει πολύ υψηλή.
Κατά τις προαναφερόμενες χώρες της ευρωζώνης που ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στους προϋπολογισμούς μπορεί να βρεθεί μια δημοσιονομική λύση. Ενισχυμένα σχέδια δημοσίων επενδύσεων παρεμφερή με το σχέδιο Γιούνκερ, μπορούν να ενεργοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν ύφεση και να τονώσουν τις οικονομίες μειώνοντας την ανεργία και αυξάνοντας την ιδιωτική κατανάλωση.