ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H G20 επισφράγισε την ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς «πολιορκείται» από τους δημοσιογράφους προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου της G20 στη Βενετία AP Photo/Luca Bruno

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 «προσυπέγραψαν» σήμερα, Σάββατο 10 Ιουλίου, την «ιστορική συμφωνία για μία πιο σταθερή και δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», με την οποία επιβάλλεται παγκόσμιος φόρος τουλάχιστον 15% στα κέρδη των πολυεθνικών, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης συνόδου στη Βενετία. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 απηύθυναν επίσης έκκληση να υποστηρίξουν τη συμφωνία-ορόσημο οι χώρες που δεν το έχουν ακόμη πράξει. Επί του παρόντος η δήλωση έχει υπογραφεί από 131 από τα 139 μέλη της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ), στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν επίσης την ομάδα εργασίας «να αντιμετωπίσει γρήγορα τα εναπομείναντα ζητήματα» και να παρουσιάσει «ένα λεπτομερές σχέδιο για την εφαρμογή των δύο πυλώνων» της συμφωνίας μέχρι την επόμενη σύνοδο της G20 τον Οκτώβριο.

Ο πρώτος πυλώνας της συμφωνίας έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών, που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές, στις λεγόμενες χώρες «της αγοράς», δηλαδή τις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους.

Ο φόρος δεν θα καταβάλλεται συνεπώς πλέον αποκλειστικά εκεί όπου οι εταιρείες έχουν εγκαταστήσει τις έδρες τους.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι επιχειρήσεις με παγκόσμιο τζίρο άνω των 20 δισ. ευρώ και των οποίων η αποδοτικότητα είναι μεγαλύτερη του 10%.

Ο στόχος είναι οι πολυεθνικές και κυρίως οι GAFA (ακρωνύμιο για τις «γιγάντιες» εταιρείες Google, Amazon, Facebook και Apple), οι οποίες είχαν μεγάλα κέρδη κατά την πανδημία της Covid-19 και τα lockdown, να μην πληρώνουν φόρους, το ύψος των οποίων είναι αστείο έναντι των κερδών τους.

Ο δεύτερος πυλώνας αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των πολυεθνικών.

Ένα κράτος θα μπορεί να φορολογεί τα κέρδη εξωτερικού μίας από τις εθνικές επιχειρήσεις του, τα οποία έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό με ποσοστό κατώτερο αυτού του ελάχιστου ποσοστού, ώστε να αντισταθμίσει τη διαφορά.

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε σήμερα πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Βενετία κατέδειξε πως ο κόσμος είναι έτοιμος για να βάλει τέλος στην παγκόσμια κούρσα «προς τα κάτω» στη φορολόγηση των πολυεθνικών και «θα πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία».

«Επιπλέον του φόρου, η G20 σημείωσε πρόοδο σε ένα φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της προσπάθειας να βοηθηθούν χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στις εμβολιαστικές εκστρατείες τους ώστε ο κόσμος να μπορέσει τελικά να εξουδετερώσει την απειλή της Covid-19» ανέφερε η Γέλεν σε δήλωσή της, προσθέτοντας πως η πολυμερής συνεργασία μπορεί να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια οικονομία».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, χαιρέτισε εξίσου την πολιτική συμφωνία που συνήφθη στην G20 για τη θέσπιση ενός νέου διεθνούς φόρου για τις πολυεθνικές, τονίζοντας πως «δεν είναι πλέον δυνατό να πάμε προς τα πίσω».

«Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Βενετία σηματοδοτεί ένα πριν και ένα μετά» τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε γραπτή δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ενώ ζήτησε «να έχουμε θέσει αποτελεσματικά σε εφαρμογή έως το 2023 τη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας», που προβλέπει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο τουλάχιστον 15%.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε πως οι χώρες πρέπει τώρα να εργασθούν για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της παγκόσμιας συμφωνίας για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο.

«Πρέπει τώρα να εργαστούμε για να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες πριν από τη συνάντησή μας του Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουμε πράγματι να φέρουμε τη δικαιοσύνη στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα και να διασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία για τους Βρετανούς φορολογουμένους» δήλωσε ο Σούνακ στους δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης