ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιούνιο οι διοικητικές αλλαγές στο ΤΧΣ

Τον Ιούνιο οι διοικητικές αλλαγές στο ΤΧΣ

Εντός του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής Επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η Επιτροπή που έχει ως πρόεδρο τον Φραντζέσκο Παπαντία, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ με θητεία στην Banca di Italia και απαρτίζεται από την πρώην υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας Τζούλια Κιράλι, τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιο Αυγουλέα και τους τραπεζίτες Παναγιώτη Δουμάνογλου Έρικ Ρατζέντρα και Πίτερ Ίγκβε, συνεδρίασε χθες και προχθές στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις συνεδριάσεις εξετάσθηκε η «ποιότητα» των αποφάσεων του ΤΧΣ κατά τις τελευταίες τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και το εάν και κατά πόσο διασφαλίστηκαν επαρκώς τα συμφέροντα του Δημοσίου με τον τρόπο που έτρεξαν οι διαδικασίες, αλλά και ο βαθμός που το ΤΧΣ εφάρμοσε εποπτικά όσα προέβλεπε ο νόμος, ώστε να διασφαλίσει πως τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών που είχε εγκρίνει η ΕΕ, εφαρμόζονταν ικανοποιητικά και ότι η διακυβέρνηση των τραπεζών ήταν ικανοποιητική και σύμφωνη με τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι το κατά πόσο οι υπηρεσίες του ΤΧΣ ήταν σε θέση να επικουρήσουν νομικά και οικονομικοτεχνικά την ηγεσία του Ταμείου στις κρίσιμες αποφάσεις που έλαβε αυτό.

Κύρια αρμοδιότητα της Επιτροπής Επιλογής είναι η ετήσια αξιολόγηση των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, βάσει κριτηρίων που καθορίζει η ίδια και που θα διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του σκοπού του Ταμείου, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες κάθε οργάνου. Επίσης ευθύνη της Επιτροπής είναι η προεπιλογή των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, ο καθορισμός του εύρους των αποδοχών τους, καθώς και οι λοιποί όροι απασχόλησής τους.

Παράλληλα με την αξιολόγηση της διοίκησης του ΤΧΣ θα πρέπει να «τρέξει» και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών βάσει των κριτηρίων που περιέχονται στο νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο διεθνής εξειδικευμένος σύμβουλος που θα αναλάβει την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και θα επικουρήσει το ΤΧΣ.