ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας προς τραπεζίτες: Μειώστε τα επιτόκια για τις βιώσιμες επιχειρήσεις

Σταϊκούρας προς τραπεζίτες: Μειώστε τα επιτόκια για τις βιώσιμες επιχειρήσεις

Σαφές μήνυμα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν το κόστος χρήματος προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτοκιακά τους περιθώρια ώστε, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις ίδιες να συρρικνωθεί το κόστος χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Το τραπεζικό σύστημα μέσα στην υγειονομική κρίση έβαλε πλάτη. Έχουν γίνει περίπου 250.000 ρυθμίσεις δανείων και άλλες τόσες αναστολές ενώ δόθηκαν 35.000 περίπου δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικών μηχανισμών, με το 80% να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Εντούτοις, όπως προσέθεσε, υπάρχει ανάγκη, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, να δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα αλλά και να επανεξετασθεί το κόστος δανεισμού προς τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές προς τις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να λάβουν δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια, αξιολογώντας ταυτόχρονα το περιθώριο δανειοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι πανέτοιμα να απορροφήσουν 12,7 δις. ευρώ μέσα από το ταμείο ανάκαμψης.

Ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη και ανάπτυξη

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε πως η χώρα μπορεί φέτος να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη και από το 2022 βιώσιμη ανάπτυξη.

«Προβλέπουμε βαθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,6% φέτος ενώ όλες οι μελέτες είναι πιο αισιόδοξες από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ανέφερε πως αν αρθούν οι αβεβαιότητες, η κυβέρνηση μπορεί να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη αυτή το Σεπτέμβριο.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι ενθαρρυντικοί για τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση ενώ αντίστοιχα η ψυχολογία της αγοράς έχει φτάσει σε προ κορονοϊού επίπεδα. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων, τη μείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών

«Θα πρέπει να πετύχουμε βιώσιμη ανάκαμψη το 2022 με καλύτερο μείγμα του πλούτου» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το σκοπό αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται, δίνοντας επιπλέον 4,5 δις ευρώ το δεύτερο εξάμηνο.

Έκανε λόγο επίσης για λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική με μόνιμες μειώσεις φόρων ενώ την ίδια στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους παραμένουν στα 34-35 δισ. ευρώ, δηλαδή στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Δύο χρόνια ό,τι μπήκε στα ταμεία του κράτους, το δώσαμε στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι προϋποθέσεις της ανάκαμψης

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε μια σειρά από προϋποθέσεις που θεωρούνται αναγκαίες ώστε να επιτευχθεί ισχυρή ανάκαμψη το 2021 αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022. Παράλληλα, έδωσε έναν οδικό άξονα για τους κυβερνητικούς στόχους για την οικονομία οι οποίοι καταλήγουν στην επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία από το β’ εξάμηνο του 2023.

Όπως τόνισε, για το επόμενο έτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάκαμψη 6% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 4,4% καθώς και επενδύσεις 15% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 5%.

Παράλληλα, εκτίμησε πως επιπλέον στοιχείο προβληματισμού είναι η μετεξέλιξη της εργασίας καθώς τόνισε πως χρειάζονται πολιτικές κατάρτισης και ανακατάρτησης των εργαζομένων εν όψει και των αλλαγών που έρχονται στο εργασιακό τοπίο τα επόμενα χρόνια.

Αναφέρθηκε επίσης στις μειώσεις φόρων και εισφορών αλλά και στα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση για την προσέλκυση αλλά και την πραγματοποίηση επενδύσεων, τα οποία όπως είπε, έχουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Αναφερόμενος τέλος στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των πόρων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο οι επιχορηγήσεις όσο και τα δάνεια, τα οποία -μετά από μόχλευση- μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 60 δισ. ευρώ. Από αυτά, μετά τη μόχλευση τα 3,5 δισ. ευρώ θα αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Μάλιστα, ήδη τα πρώτα 3-4 έργα του Ταμείου έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να πάρει φέτος 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.