ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο Δελφών: Αλλαγή παραδείγματος και συνολικά 60 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τεράστια πρόκληση αποτελεί για τη χώρα μας η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η χώρα μας καλείται να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του Συνεδρίου των Δελφών.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το συνολικό «αποτύπωμα» του Ταμείου στην οικονομία μπορεί -μέσω μόχλευσης- να φτάσει ακόμα και τα 60 δισ. ευρώ, τριπλασιάζοντας δηλαδή τα χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Χάρης Θεοχάρης, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Σπύρος Κουβέλης.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO κ. Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος σχολιάζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε λόγο για πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο προσπαθεί να αλλάξει το παράδειγμα, το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Όπως τόνισε, η ελληνική κοινωνία πρέπει να διανύσει μαραθώνιο για να καταφέρει την αλλαγή του παραδείγματος καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η διολίσθηση στο Rule of Law κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Και προσέθεσε ότι εξαιρετικά μεγάλο στοίχημα είναι η προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία verImpact που έχει εφαρμόσει το EPLO για να δημοσιοποιείται η πραγματική βιωσιμότητα της λειτουργίας του κράτους.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως τo 2020 η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη απορρόφηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ύψους 11 δισ. ευρώ από τότε που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο ρυθμό απορρόφησης στην ΕΕ με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.

Χαρακτήρισε δε πολύ μεγαλύτερη την πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται το νέο ΕΣΠΑ.

«Έχουμε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ταυτόχρονα» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να επιτυγχάνουμε κάθε χρόνο το ρεκόρ του 2020, αλλιώς θα απωλέσουμε χρήματα για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του» προσέθεσε.


Όπως ανέφερε, στο Υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε ήδη έτοιμοι για να αρχίσουμε να απορροφούμε τα πρώτα χρήματα μέσα στο Καλοκαίρι, ενώ κατέληξε λέγοντας πως ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Ταμείο Ανάκαμψης είναι η κινητροδότηση για τον εκσυγχρονισμό και τη συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς είναι σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως το β’ τρίμηνο του 2021 θα είναι καλύτερο από το α’ και αντίστοιχα το γ’ τρίμηνο σαφώς καλύτερο και από τα δύο προηγούμενα ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει βιομηχανική χώρα, όπως ήταν πριν τη δεκαετία του ‘80.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε πως η Ελλάδα θα πάει πολύ καλά, καθώς έχουμε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και να αποτρέψουμε τα φαινόμενα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικό των αλλαγών που ήδη βιώνουμε είναι πως έχουν τριπλασιαστεί οι αποζημιώσεις προς τις αγροτικές επιχειρήσεις καθώς έχουν τριπλασιαστεί τα φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, αξιοποιώντας τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικά θα αξιοποιήσουμε 4,5 δισ. ευρώ για να προχωρήσουμε σε δράσεις που θα καλύψουν και θα θωρακίσουν την Ελλάδα απέναντι στους δύο αυτούς άξονες, δηλαδή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς και την αποτροπή των φαινομένων που την προκαλούν.

Αντίστοιχα, η συνολική μόχλευση, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών κεφαλαίων ανεβάζουν το ποσό αυτό στα 8 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα δράσεων που προγραμματίζονται ή και ήδη υλοποιούνται για το σκοπό αυτό.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν στα σχέδια αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου, μίλησε για 10πλάσιες αιτήσεις από όσες εν τέλει θα χρειαστούν, γεγονός που δημιούργησε “bottleneck” στη ΡΑΕ αλλά και στην αγορά γενικότερα. Προανήγγειλε δε νέα μέτρα, όπως η εισαγωγή εγγυητικών επιστολών ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από εκείνους που θέλουν να επενδύσουν. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει, μέχρι το τέλος του έτους, νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν πού θα μπορούν να επενδύσουν και να το πράττουν χωρίς πρόβλημα.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο μεταφοράς «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα και την Αίγυπτο προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για πολλαπλή πρόκληση για τον τουρισμό σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής οικονομικού υποδείγματος λόγω και των παγκόσμιων προκλήσεων που υπάρχουν ενώ εστίασε στην «εξάρτηση» της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.

Όπως τόνισε, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κυρίως οριζόντιες στοχεύσεις, οι οποίες όμως εφόσον καθετοποιηθούν σημαίνουν πάρα πολλά για τον τουρισμό.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού- ώστε να μεγαλώσουν και να μην είναι έρμαιες της έλλειψης διαπραγματευτικής ισχύος που έχουν απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες όπως π.χ. η Booking.

Αναφορικά με τη στρατηγική για τον τουρισμό αναφέρθηκε στην στήριξη μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα τη στήριξη της γαστρονομίας καθώς και την ανάπτυξη υποδομών για τον ιαματικό τουρισμό όπου αναλαμβάνονται και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αλλά και για την ανάπτυξη του «γαλάζιου» τουρισμού.

Σχολιάζοντας την πορεία του τουρισμού, ανέφερε ότι είναι φέτος «ο γιατρός της οικονομίας» είπε πως πηγαίνουμε καλά, αναφέροντας ότι τουλάχιστον σε αφίξεις ο φετινός Ιούνιος είναι καλύτερος από τον Ιούλιο του 2020 ενώ αντίστοιχα το 50% της κρουαζιέρας που γίνεται παγκοσμίως αφορά την Ελλάδα.

Ο κ. Σκυλακάκης, περιγράφοντας τη δυναμική μόχλευσης του Ταμείου Ανάλαμψης μίλησε για στόχο 60 δισ. ευρώ, ουσιαστικά τριπλασιάζοντας τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα από την Ευρώπη. Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να γίνει μέσα από επιδοτήσεις για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν την παιδεία και την έρευνα.

Αντίστοιχα, προβλέπει κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και για το σκέλος που αφορά τις δράσεις του δημόσιου τομέα. Ένα επιπλέον εργαλείο για αύξηση της μόχλευσης είναι και τα ΣΔΙΤ σε τομείς όπως η άρδευση, η υγεία, η πολιτική προστασία αλλά και οι σιδηρόδρομοι.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ελλάδα είναι όμως η μεγαλύτερη μόχλευση των δανείων. Σε σχέση δε με τα κλασσικά προγράμματα επιδοτήσεων, τα δάνεια αυτά έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό επιδοτήσεων σε σχέση με τις «κλασσικές» επιδοτήσεις.

Επίσης ανέφερε ότι ειδικά σε αυτό το εργαλείο, το στοίχημα είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς να απαιτείται η υπογραφή κανενός δημοσίου υπαλλήλου, αλλά οι διαδικασίες να περνούν από τις τράπεζες και τους συμβούλους επιλεξιμότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης «το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα έχει έναν ελέφαντα στο δωμάτιο: τη γκρίζα οικονομία».


Συγκεκριμένα, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδήγησε πολλούς να πάνε συνειδητά στην «οικονομία του ημίφωτος» όπου δεν τους βλέπει το κράτος. Αυτό όμως έχει συνέπειες, καθώς δεν δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης οικονομιών κλίμακος ενώ περιορίζει τις εξαγωγές αλλά και την ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αυξήσουν οι επιχειρήσεις το μέγεθός τους, να συνεργαστούν και να φορολογούνται πολύ λιγότερο» τόνισε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως το μεγάλο ζητούμενο «είναι η μετάβαση της Ελλάδας σε μια άλλη αντίληψη για το ποια είναι η θέση της στην Ευρώπη».

Παράλληλα, προέβλεψε αύξηση μισθών σε μια σειρά από τομείς αλλά και επιστροφή εργαζομένων στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης