ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τους πέντε βασικούς στόχους του νέου Μεσοπρόθεσμου παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας στο Υπουργικό

INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τους πέντε βασικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2022 – 2025 παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε πέντε μεσο-μακροπρόθεσμους ρεαλιστικούς στόχους που αποτελούν τις βασικές επιδιώξεις του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Όπως είπε, ο πρώτος στόχος σχετίζεται με την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο, κάτι που αναμένεται ήδη από το 2021. Ο δεύτερος στόχος αφορά στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, κάτι που θα συμβεί εντός του 2022. Ο τρίτος στόχος σχετίζεται με την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που επίσης αναμένεται να συμβεί εντός του 2022.

Κατά τον υπουργό, ο τέταρτος στόχος του μεσοπρόθεσμου έχει να κάνει με την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό θα συμβεί με τη δημοσιονομική βελτίωση ήδη από το 2022 και με την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. Ως πέμπτο στόχο ο κ. Σταϊκούρας κατονόμασε την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που είπε πως θα συμβεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΟΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο σκιαγραφείται η πορεία της επόμενης τετραετίας. Δημοσιονομικά επιδιώκεται το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης να περιοριστεί από τα υψηλά επίπεδα του 2021 (7,1% του ΑΕΠ) σε μόλις 0,5% του ΑΕΠ το 2022. Από το 2023 αρχίζει ξανά η δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτογενές πλεόνασμα 2% και συνεχίζεται με 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025.

Ωστόσο, τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ. Τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν λιγότερο σε σχέση με το ονομαστικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ να περιοριστούν σε 44,9% το 2025 έναντι 46,5% το 2019 και οι δαπάνες σε 43,4% το 2025 έναντι 45,3% το 2019.

Κατά το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής όλες οι γενικές κατηγορίες εσόδων αναμένεται να περιοριστούν ως ποσοστό του ΑΕΠ, με εξαίρεση τις μεταβιβάσεις και τα λοιπά έσοδα, λόγω των εισπράξεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και λόγω των αυξημένων εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό πως όλες οι κατηγορίες δαπανών εμφανίζονται μειωμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτός των επενδυτικών δαπανών που θα ανέλθουν στο 5,3% του ΑΕΠ έναντι 3,3%.

Τέλος, στις προβλέψεις φαίνεται πως σταδιακά αυξάνονται τα έσοδα από φόρους καθώς το σύνολο τους αναμένεται να ανέλθει σε 97,37 δισ. ευρώ το 2025 από 81,477 δισ. ευρώ εφέτος. το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης