ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ - Καινοτομία: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση

ΕΕ - Καινοτομία: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση
AP Photo/Virginia Mayo

Κλείνει το χάσμα καινοτομίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες της ΕΕ να σημειώνουν βελτίωση απόδοσης άνω του 25% την περίοδο 2014-2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία το 2021, η απόδοση της καινοτομίας στην Ευρώπη συνεχίζει να βελτιώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις της καινοτομίας έχουν αυξηθεί κατά 12,5% από το 2014.

Υπάρχει συνεχής σύγκλιση εντός της ΕΕ, με τις χώρες με χαμηλότερες επιδόσεις να αναπτύσσονται ταχύτερα από αυτές με υψηλότερες επιδόσεις, κλείνοντας έτσι το χάσμα καινοτομίας μεταξύ τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες της ΕΕ που έχουν δει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε θέματα καινοτομίας, πάνω από 25% (μαζί με την Κύπρο, την Εσθονία, την Ιταλία και τη Λιθουανία).

Με βάση τις βαθμολογίες τους, οι χώρες της ΕΕ εμπίπτουν σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: «Ηγέτες καινοτομίας», «Ισχυροί καινοτόμοι», «Μέτριοι καινοτόμοι» και «Αναδυόμενοι καινοτόμοι». Οι «ηγέτες καινοτομίας» και οι περισσότεροι «Ισχυροί Καινοτόμοι» βρίσκονται στη Βόρεια και στη Δυτική Ευρώπη, και οι περισσότεροι από τους «Μέτριους» και «Αναδυόμενους Καινοτόμους» στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι ένας μέτριος καινοτόμος. Τα τρία τελευταία χρόνια, οι επιδόσεις της σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ έχουν βελτιωθεί σημαντικά, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η ισχυρή αύξηση της απόδοσης της καινοτομίας από το 2018 οφείλεται στη βελτίωση της ευρυζωνικής διείσδυσης, στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, σε καινοτόμα προϊόντα, στην κινητικότητα ανθρώπινου δυναμικού σε επιστήμη και τεχνολογία και στις εξαγωγές αγαθών μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας. Η Ελλάδα έχει ποσοστά πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο σε καινοτόμα προϊόντα εσωτερικού και βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο σε δείκτες σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η ηγέτιδα χώρα σε καινοτομία στην ΕΕ συνεχίζει να είναι η Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο. Και οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν επιδόσεις καινοτομίας πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στον παγκόσμιο χάρτη, η ΕΕ αποδίδει καλύτερα από τους ανταγωνιστές της όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία και η Ινδία. Αντίθετα, προβάδισμα έναντι των επιδόσεων της ΕΕ, έχουν η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.

Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά:

«Οι ευρωπαϊκές καινοτομίες όπως οι τεχνολογίες στο επίκεντρο των νέων εμβολίων Covid-19 υπήρξαν ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση και την υπέρβαση της τρέχουσας πανδημίας. Η βελτιωμένη απόδοση της καινοτομίας στην ΕΕ είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα. Επένδυση στην καινοτομία σημαίνει επένδυση για μια βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική οικονομία και κοινωνία».

Από την πλευρά της, η επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Μαρίγια Γκάμπριελ, επισήμανε: «Όλα τα κράτη-μέλη και οι περιφέρειες της ΕΕ επενδύουν περισσότερο στην καινοτομία και το χάσμα καινοτομίας στην ΕΕ μειώνεται. Για την υποστήριξη της ικανότητας καινοτομίας της Ευρώπης, το Horizon Europe θα προωθήσει την αριστεία και θα υποστηρίξει κορυφαίους ερευνητές και καινοτόμους για να οδηγήσουν τις συστημικές αλλαγές που απαιτούνται για να διασφαλιστεί μια πράσινη, υγιής και ανθεκτική Ευρώπη».