ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τραπεζικά σκάνδαλα ωθούν την Ελβετία να σκεφτεί το αδιανόητο: Nα τιμωρήσει τους τραπεζίτες

Τα τραπεζικά σκάνδαλα ωθούν την Ελβετία να σκεφτεί το αδιανόητο: Nα τιμωρήσει τους τραπεζίτες
Pixabay

Η οργή της κοινής γνώμης και των επενδυτών στην Ελβετία για την εμπλοκή της Credit Suisse σε μια σειρά σκανδάλων, ωθεί την πολιτική ηγεσίας της χώρας να επανεξετάσει τη νομοθεσία για τις ευθύνες των διοικήσεων των ελβετικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι μεγάλες απώλειες της Credit Suisse από την κατάρρευση της Archegos «εξόργισαν» τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές και πυροδότησαν μια σπάνια συζήτηση μεταξύ των Ελβετών νομοθετών σχετικά με την επιβολή προστίμων και κυρώσεων στους τραπεζίτες.

Η δημόσια συζήτηση σχετικά με την τραπεζική μεταρρύθμιση στην Ελβετία επικεντρώνεται στον τερματισμό του ισχύοντος καθεστώτος, στη βάση του οποίου δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν πρόστιμα σε τραπεζίτες στην Ελβετία και κινείται προς την υιοθέτηση του αυστηρότερου βρετανικού μοντέλου.

«Οι διοικούντες της τράπεζες δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δράση τους, διότι δεν υπάρχει ανάγκη. Δεν υπάρχουν πραγματικές κυρώσεις για την κακοδιαχείριση», δήλωσε στο Reuters ο Gerhard Andrey, μέλος του ελβετικού κοινοβουλίου και προσέθεσε: «Τα σκάνδαλα που έχουν χτυπήσει την Credit Suisse, από τη Μοζαμβίκη έως το Γκρίνσιλ, είναι επιζήμια για τη φήμη της Ελβετίας. Έχουμε προτείνει μια μεταρρύθμιση ... αυτό θα σήμαινε ότι αν κάτι πάει στραβά, τότε ο τραπεζίτης θα μείνει εκτεθειμένος»

Οι προτάσεις αυτές ακολουθούν το πρωτοποριακό βρετανικό μοντέλο που καθιστά την ανώτατη διοίκηση των χρηματοοικονομικών εταιρειών άμεσα υπεύθυνη για τις ενέργειές τους.

Η συζήτηση ξεκίνησε αφού η Credit Suisse έχασε περισσότερα από 5 δισ. δολάρια από την κατάρρευση του family office Archegos και ήλθε αντιμέτωπη με ένα πλήθος αγωγών πάνω από 10 δισ. δολαρίων.

Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε στο Reuters ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει ξεκινήσει έρευνες που θα αντανακλούν τις ευρύτερες συνέπειες αυτών των γεγονότων, προσθέτοντας ότι έχουν επέλθει αλλαγές στη διαχείριση των επενδυτικών συναλλαγών και στους ελέγχους κινδύνων.