Αναχωρεί για τη Λίμα ο Τσακαλώτος για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ
Την περαιτέρω διεθνοποίηση του θέματος του ελληνικού χρέους επιδιώκει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τη Λίμα του Περού προκειμένου να μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (9-12 Οκτωβρίου).
Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος θα ηγηθεί πολυπληθούς αποστολής θα έχει στο περιθώριο της συνόδου συναντήσεις με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, παρουσία του εκπρόσωπου της χώρας μας στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου. Σημειώνεται πως την Ελλάδα στη σύνοδο θα εκπροσωπήσει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει αύριο Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στη Λίμα όπου αναμένεται να ερωτηθεί τόσο για το ρόλο του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως υπάρχουν πολλά συμφέροντα και διαφωνίες για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση το ζήτημα θα διευθετηθεί.
«Η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έχει διεθνοποιηθεί ως ζήτημα. Αυτή η διεθνοποίηση έχει δώσει μία μεγάλη ελπίδα ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση μπορεί να λυθεί το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου η περαιτέρω διεθνοποίηση των ελληνικών θέσεων για το χρέος θα επιδιωχθεί και στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου θα μετέχουν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, αλλά και ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων και με τον επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου Βίτορ Κασπάρ, ο οποίος έως το 2013 ήταν υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως το Τμήμα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη έκθεση για τα διεθνή δημοσιονομικά μεγέθη, η οποία εμπεριέχει για την Ελλάδα παρωχημένα στοιχεία που συλλέχθηκαν στις αρχές του 2015 και δεν εναρμονίζονται με τα στοιχεία που το ίδιο το ΔΝΤ παρουσίασε προχθές στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).