ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος συμβιβασμός αναζητείται για τα «κόκκινα» δάνεια

Ποιος συμβιβασμός αναζητείται για τα «κόκκινα» δάνεια

Επιφυλάξεις για το εάν θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στις 4 Απριλίου εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

ΔΝΤ και ΕΚΤ ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετουμένων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αλλά και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 500.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των θεσμών συζητούν την προστασία μόνο για περιορισμένο αριθμό δανειοληπτών προερχομένων κυρίως από τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και με πολύ χαμηλότερη αξία της κύριας κατοικίας.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά, θέλει για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με ενέχυρο την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά) να υπάρξει τριετής προστασία ανεξαρτήτως του ύψους της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το επιχείρημα αυτό βασίζεται στο ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας χρόνος μέχρι να συγκροτηθούν οι εταιρείες μεταβίβασης μη ενήμερων απαιτήσεων και περίπου δύο χρόνια μέχρι να ανακάμψει η αγορά.

Μια συμβιβαστική πρόταση που είναι υπό επεξεργασία και η οποία δεν έχει τεθεί ακόμη στους θεσμούς, προβλέπει απελευθέρωση όλων των πλειστηριασμών για δάνεια που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, αρκεί αυτή να ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ. Στην ίδια βάση θα προταθεί στους θεσμούς να περιοριστεί η χρονική διάρκεια της προστασίας των τριών χρόνων, σε δύο χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μοιάζει σήμερα να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών και θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί για να καλυφθεί η σχετική απόσταση.