Φορο - τσουνάμι σε αυτοκίνητα, κινητά, ακίνητα
Μεγάλες αυξήσεις φόρων έρχονται σε καύσιμα, αυτοκίνητα, ακίνητα, υπηρεσίες τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης προκειμένου να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,75 δισ. ευρώ.
Το βασικό σχέδιο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και θεσμοί προβλέπει εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, 1% από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπά μέτρα. Η αύξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ από τις λοιπές παρεμβάσεις είναι αυτό το οποίο στην παρούσα φάση συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα.
Οι εναλλακτικές κινούνται στη κατεύθυνση της έμμεσης φορολογίας, αφού στους άμεσους φόρους οι πρόσθετες επιβαρύνσεις έχουν ξεπεράσει ήδη τα επιτρεπτά επίπεδα. Οι αυξήσεις στους φόρους και στα τέλη που συνδέονται με τα αυτοκίνητα, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (σε βενζίνη και ντίζελ), την αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας και την επιβολή τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης είναι τα μέτρα πρώτης γραμμής.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει την πέμπτη μεγαλύτερη φορολογία στην ΕΕ στα καύσιμα, ενώ πιθανή αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο θα φέρει τα πάνω κάτω σε οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
Ομοίως, τα επιχειρηματικά πλάνα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θα ανατραπούν από την αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, όταν μάλιστα η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία στην ευρωζώνη στο συγκεκριμένο τομέα. Στην ίδια βάση η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα αναστείλει τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στον κλάδο αυτό και θα ευνοήσει ξένες ιντερνετικές πλατφόρμες.
Πρόσθετα έσοδα αναμένονται από το νέο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να αποδώσει 2,650 δισ. ευρώ το 2016, παρά τις αλλαγές στις αντικειμενικές. Μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από 5% έως και 20%, τα έσοδα τα οποία βεβαιώνονται με βάση τον ΕΝΦΙΑ συρρικνώθηκαν κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ. Για να μην υπάρξει ταμειακό θέμα η κυβέρνηση ήδη εξετάζει αύξηση επιβαρύνσεων για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.