ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του ρόλου του ΔΝΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην εκτίμηση ότι στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον μεταξύ 15 -17 Απριλίου θα καταδειχθεί το «πού το πάει το Ταμείο» και το πως η ηγεσία του αντιλαμβάνεται τη μελλοντική του παρουσία στο ελληνικό πρόγραμμα, προχωρούν οικονομικοί παράγοντες με γνώση των διαπραγματεύσεων Ελλάδος - θεσμών.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους παραδέχτηκε πως «κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο, αν θέλει να μείνει ή να φύγει».

Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που ζητά το ΔΝΤ και την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν τη συμφωνία του προηγούμενου Ιουλίου – κάτι που συστηματικά ζητά το ΔΝΤ επικεντρώνοντας στις περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις- όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα μετέχει χρηματοδοτικά στο προγραμμα.

Ο πρώην αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας, σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρει πως «αν το Ταμείο δεν μπορεί εξαιτίας των κανόνων του να δείξει αρκετή ευελιξία ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα νούμερα της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, μπορεί να παραμείνει ως παρατηρητής στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, είτε έως ότου οι αριθμοί τελικά βγουν, είτε έως ότου η Ελλάδα εξυπηρετήσει τα δάνεια της με αυτό».

Κατά τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνον εάν ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ και ιδίως η Γερμανία, σταματήσουν να θέτουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος του ESM. «Σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα παίξει, στην καλύτερη περίπτωση, το ρόλο του τεχνικού συμβούλου», αναφέρει και συνεχίζει: «Πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο μακρινό όσο φαινόταν πριν από λίγους μήνες».

Ο κ. Κατσάμπας σημειώνει πως η απόφαση για χαλάρωση της απαίτησης συμμετοχής του ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ESM θα αποτελούσε μια θεμελιώδης αλλαγή στη σχέση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ και θα σήμαινε το τέλος κάθε μελλοντικής χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης.

Η σχέση ESM - ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται πως η συνθήκη για τη θέσπιση του ESM ξεκαθαρίζει με πλήθος αναφορών πως το ΔΝΤ έχει σημαίνοντα ρόλο στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ότι μετέχει με διάφορους τρόπους σε αυτά.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συνεργάζεται πολύ στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή στήριξης σταθερότητας. «Θα επιδιώκεται η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ, τόσο σε τεχνικό όσο και χρηματοοικονομικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνουν, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα και στο ΔΝΤ», τονίζει η συνθήκη.

Σε σχέση με τη συνομολόγηση Μνημονίου – κάτι που ήδη συνέβη με την Ελλάδα- η συνθήκη του ESM αναφέρει για το ΔΝΤ τα εξής: «Το συμβούλιο διοικητών του ESM αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ESM μνημόνιο κατανόησης όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής».

Αλλά και για την παρακολούθηση και αξιολόγηση προγραμμάτων του ESM η συνθήκη προβλέπει την ενεργό παρουσία του Ταμείου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο τονίζεται πως ακόμη και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που πρέπει να συνοδεύει τα προγράμματα του ESM δύναται να καταρτίζεται σε συνεργασία με το ΔΝΤ.

Το άρθρο 38 της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογραμμίζει για τις σχέσεις ESM- ΔΝΤ: «Για την προώθηση των σκοπών του, ο ESM έχει το δικαίωμα να συνεργάζεται, στο πλαίσιο της παρούσας συνθήκης, με το ΔΝΤ, με οποιοδήποτε κράτος το οποίο παρέχει χρηματοπιστωτική συνδρομή σε ένα μέλος του ESM σε ad hoc βάση και με οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό ή οντότητα με ειδικές αρμοδιότητες σε συγγενή πεδία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης