ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση προκαταβολής φόρου και ασφαλιστικών εισφορών - Παραδείγματα φοροελαφρύνσεων

Pixabay

Φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που αφορούν και τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, μέσω των μέτρων αυτών θα δοθεί πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε αυτές να ανασυνταχθούν μετά τη δοκιμασία της πανδημίας και να τονωθεί η ρευστότητά τους.

Τα μέτρα – «καταλύτες» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι σύμφωνα με τον υπουργό τα εξής:

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

3ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν στο 28%. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

4ο. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, ποσό το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.

Παραδείγματα

Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε και τα εξής παραδείγματα:

  1. Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22%*80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ. Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.
  2. Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ.Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ.

«Σχεδιασμός που επεκτείνεται και στα επόμενα χρόνια»

Για ορθολογικό σχεδιασμό που εκτείνεται πέρα και πάνω από το ερχόμενο διάστημα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις φοροελαφρύνσεις και τις διευκολύνσεις που ανακοινώθηκαν ενόψει Πάσχα.

«Αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν αφορούν τους επόμενους μήνες, αφορούν και τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε όταν ξεκίνησε η υγειονομική κρίση και το συνεχίζουμε, δηλαδή σε στοχευμένες, μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη και αποδεικνύουμε ότι αξιοποιούμε τη δημοσιονομική ευελιξία με υπευθυνότητα, χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το αποτύπωμα των νέων εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπάρχουν μέτρα που αφορούν τη φετινή χρονιά και μέτρα που ξεκινούν το 2021 και ξεδιπλώνονται τα επόμενα χρόνια.

Έφερε ως παράδειγμα την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η οποία είχε αποφασιστεί για το 2021 και υλοποιείται. «Τελειώσαμε την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα, γιατί θυμίζω ότι η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το καλοκαίρι του 2018, η μόνη χώρα της Ευρώπης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, και εξασφαλίσαμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε αυτό να επεκταθεί και το 2022. Άρα είναι κάτι που θα δουν οι πολίτες και φέτος, και του χρόνου» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είχε αποφασιστεί για τρεις ποσοστιαίες μονάδες φέτος, επεκτείνεται και του χρόνου «στο ίδιο ποσοστό για όλες τις επιχειρήσεις».

Για την προκαταβολή φόρου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για μόνιμες μειώσεις για φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις για φέτος και για τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης