ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εφαλτήριο για αλλαγή οικονομικού μοντέλου

ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εφαλτήριο για την αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και καινοτόμο μοντέλο χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και επεσήμανε πως μπορεί να οδηγήσει σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

«Το Σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές, η υλοποίηση των οποίων, μέσω της θετικής μακροοικονομικής επίδρασης, μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, με στόχο την περαιτέρω –προοπτικά– μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε και επισήμανε πως κεντρικός στόχος της είναι η συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε αυτό να συγκλίνει, σταδιακά, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου είναι η σημαντική αύξηση της απασχόλησης, και η ισχυρή ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, ώστε να περιοριστεί το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη, των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το Σχέδιο δεν υποκαθιστά τακτικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ δεν περιλαμβάνει δράσεις, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει δημόσιες δαπάνες που εκτείνονται μετά τη λήξη του σχεδίου, διότι οι δαπάνες αυτές δεν είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση.

«Το Σχέδιο στοχεύει να αντιμετωπίσει τις – μεσο-μακροπρόθεσμες – οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, μέσω της χρηματοδότησης ενός συνδυασμού βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και σχετικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της οικονομίας έναντι μελλοντικών κρίσεων», είπε και πρόσθεσε πως «με τη διοχέτευση των – εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας – πρόσθετων κεφαλαίων που θα αντληθούν από τον δανεισμό, σε στοχευμένες δράσεις και πολιτικές βιώσιμης ανάκαμψης, θα αποφευχθούν περαιτέρω πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, είναι προσανατολισμένοι στη χρηματοδότηση οικονομικών και κοινωνικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις και ευκαιρίες, όπως είπε, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα και σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ενισχύσει την αξιοπιστία της καθώς απέδειξε ότι αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις.

«Αυτό αποτυπώνονται στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας, στην ενδυνάμωση της φωνής της στα διεθνή fora, στη διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας, και στη συνετή και διορατική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Αυτά τα στοιχεία πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής μας και τοποθετούν τη χώρα μας σε ικανή θέση να αδράξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της, για να πετύχει την αναγκαία δυναμική επανεκκίνηση και την είσοδό της σε τροχιά ισχυρής, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης