ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήπιο το νέο πολυνομοσχέδιο

Κατρούγκαλος, τσακαλώτος, Τσίπρας, από την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και τα προαπαιτούμενα Ευρωκίνηση Γιάννης Παναγόπουλος

Μπορεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί να δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις ως το τέλος της χρονιάς, ωστόσο αυτές οι αποφάσεις δεν περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η Κυβέρνηση στη Βουλή.

Αντιθέτως σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν πολλές κρυμμένες διατάξεις που κάποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ακόμη και «χαριστικές». Από αυτά πολλά αφορούσαν σε προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ενδεικτικά:

Οικόπεδο φιλέτο στο Κερατσίνι

Η παραχώρηση το δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας της περιοχής 120 στρεμμάτων της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας, δηλαδή της ευρύτερη παραλιακής περιοχή γύρω από το παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων, που βρίσκεται μεταξύ του επιβατικού και εμπορικού λιμένα του Πειραιά, αποτελεί δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο η περιοχή αυτή προβλέπεται πλέον ως περιοχή στρατηγικής παρέμβασης για την ποιοτική αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, όσο και για το δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, με την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας περιβάλλοντος και υποδομών, κύριων λειτουργιών, καθώς και διεξόδου αναψυχής προς το θαλάσσιο μέτωπο.

Φορο-ασυλία στο Μέγαρο

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου παρατείνεται μέχρι την 31ης Ιανουαρίου 2016 η προσωρινή διευκόλυνση της συνέχισης λειτουργίας του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ειδικότερα, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για όλες τις πράξεις και συναλλαγές που κατά τις γενικές ή ειδικές διατάξεις απαιτείται η προσκόμιση αυτών (π.χ. προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη χρημάτων κλπ), ενώ με την ίδια διάταξη απαγορεύεται η διενέργεια πάσης φύσεως συμψηφισμού σε βάρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που αφορά σε βεβαιωμένες χρηματικές απαιτήσεις του Δημοσίου ή ασφαλιστικών οργανισμών. Με την ίδια διάταξη παρατείνεται η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΜΑ, η οποία είχε λήξει στις 24.12.2014 και η οποία παρατάθηκε με νόμο δύο φορές, καταρχήν μέχρι την 30.04.2015 και εν συνεχεία μέχρι την 30.08.2015

Στήριξη στους αγρότες με ΑΠΕ

Δίνεται στους κατ' επάγγελμα αγρότες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας η δυνατότητα να υποβάλλουν δήλωση για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ' επάγγελμα αγρότη πέραν της 31.3.2015 και ειδικότερα για το χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (μέσα στις επόμενες 60 ημέρες). Αυτό γίνεται διότι διαπιστώθηκε πως κατά το 2015 που είναι το πρώτο έτος εφαρμογής της υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος της ΛΑΓΗΕ Α.Ε, μεγάλος αριθμός αγροτών, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης είτε εκ παραδρομής και μη εξοικείωσης με την τεχνολογία, δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα της ως άνω δήλωση.

Επιλεκτικές αναδασώσεις

Με το άρθρο 32 του πολυνομοσχεδίου επέρχονται αλλαγές στη δασική νομοθεσία. Μέχρι σήμερα ο νόμος 4280/2014 προέβλεπε πως τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία «καταστρέφονται ή αποψιλώνονται συνεπεία πυρκαϊάς ή παράνομης υλοτομίας ή άλλης αιτίας» κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται, εκτός από το τμήμα τους, η εκχέρσωση του οποίου είχε εγκριθεί ήδη, πριν από την καταστροφή του από τις ανωτέρω αιτίες, για λόγο δημοσίου συμφέροντος με την έκδοση της οικείας νομικής πράξης. Με την προτεινόμενη διατύπωση καθίσταται σαφές ότι κηρύσσονται αναδασωτέες εκτάσεις που καταστρέφονται μόνον από πυρκαγιά για τις οποίες έχει χορηγηθεί έγκριση επέμβασης πριν την καταστροφή τους από την πυρκαγιά. Η πρόβλεψη της παράνομης υλοτομίας ή άλλης αιτίας έχει πλέον εξαλειφθεί.

Παράταση για ενεργειακούς επιθεωρητές

Προβλέπεται παράταση της προθεσμίας πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών έως την 30η Ιουνίου 2016, λόγω μη επαρκούς συμμετοχής υποψηφίων στη σχετική εξεταστική διαδικασία. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ενεργειακών επιθεωρητών που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στην εξεταστική διαδικασία είναι πολύ περιορισμένος, αποφασίσθηκε να δοθεί πρόσθετος χρόνος ώστε να διασφαλιστεί η δραστηριοποίηση ικανού αριθμού ενεργειακών επιθεωρητών για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς και την εύρυθμη λειτουργία της σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Εισαγωγή σε ΑΕΙ με παλαιό σύστημα

Θεσπίζεται μεταβατική διάταξη για όσους αποφοίτους λυκείου του σχολικού έτους 2014-15 και των προηγούμενων σχολικών ετών επιθυμούν να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Ουσιαστικά επιτρέπεται στους απόφοιτους λυκείου να διαγωνισθούν για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση με το εξεταστικό σύστημα με το οποίο προετοιμάστηκαν και το οποίο δεν ισχύσει σήμερα. Η νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται επιφυλάσσει για αυτούς ειδικό ποσοστό των θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016.

Τράτο για τις εκλογές στα επιμελητήρια

Προβλέπεται πως οι εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης των επιμελητηρίων θα διεξαχθούν μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου 2016. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως η θητεία των εκλεγμένων οργάνων διοίκησης των επιμελητηρίων παρατείνεται μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών και πως οι εκλογικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί, διατηρούνται και παραμένουν αρμόδιες για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης των επιμελητηρίων κατά τις εκλογές που θα διεξαχθούν. Πάντως, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η μηνιαία προθεσμία (15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου) μπορεί να παραταθεί άπαξ έως και 4 μήνες.

Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο

Δίνεται μεταβατική περίοδος χάριτος έως το Σεπτέμβριο 2016 στους αγρότες για να χρησιμοποιούν φθηνότερο πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία αυξάνεται από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. Από την 1η Οκτωβρίου 2016 και μετά η απαλλαγή θα καταργηθεί πλήρως και ο ΕΦΚ θα ανέλθει στα 330 ευρώ ανά 1000 λίτρα.

Περιορισμένη αύξηση του ΕΦΚ στη μπύρα

Εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας, έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, για την μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Οι μειωμένοι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος της ετήσιας παραγωγής των ανεξάρτητων μικρών ζυθοποιείων. Εφόσον η παραγωγή του ζυθοποιείου δεν υπερβαίνει τα 15.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως ο μειωμένος συντελεστής καθορίζεται σε 1,30 ευρώ. Εφόσον η παραγωγή του κυμαίνεται από 15.000 έως 50.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως ο συντελεστής καθορίζεται σε ένα 1,43 ευρώ. Εφόσον η παραγωγή του κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,56 ευρώ. Εφόσον η παραγωγή τους κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε 1,95 ευρώ. Από την παρέμβαση αυτή τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν ετησίως κατά 3,2 εκατ. ευρώ.

Στην ΓΓΔΕ 500 του ΣΔΟΕ

Μεταφέρονται από 30 Οκτωβρίου 2015 όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και προστίθενται στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις της ΓΓΔΕ 500 νέες οργανικές θέσεις. Με την κάλυψη των θέσεων αυτών με προσωπικό που υπηρετεί σε υπηρεσίες του ΣΔΟΕ δεν θα μεταβληθεί το ανώτατο όριο στελέχωσης του υπουργείου Οικονομικών και θα εξοικονομηθούν 8,1 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ακυρώνονται οι εξαγγελίες για προσλήψεις στη ΓΓΔΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης