Εθνική Ασφαλιστική: Συμφωνία για την πώληση του 90% στο CVC - Τί λένε οι εργαζόμενοι
Δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners Fund VII υπέγραψε η Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας.
Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών και αρχών ανταγωνισμού καθώς και την έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΤΕ. Η έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δόθηκε βάσει των όρων του Πλαισίου Συνεργασίας.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής φέρνει την ΕΤΕ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των Δεσμεύσεων που ανέλαβε στα πλαίσια του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη λήψη κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ το 2012.
Η δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως και οι άλλες ελληνικές συστημικές τράπεζες, έτσι και η Εθνική, όταν έλαβε κρατική ενίσχυση το 2012 και το 2015, μπήκε σε αναγκαστικό Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κύρια δέσμευση του Προγράμματος που ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο για λογαριασμό της Εθνικής ήταν και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενός είδους μνημονιακής υποχρέωσης, θα έχει πολύ δυσχερείς επιπτώσεις για την Τράπεζα και την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η κρατική ενίσχυση για την Τράπεζα θα μπορούσε να κριθεί παράνομη και η Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή της από την Τράπεζα, δηλαδή την ισόποση μείωση των κεφαλαίων της Τράπεζας.
Μετά την αδιέξοδη προσπάθεια πώλησής της το 2016-2018 η Εθνική Τράπεζα ζήτησε και έλαβε παράταση για την υλοποίηση του Πλάνου Αναδιάρθρωσης μέχρι τις 31/12/2020, ούτως ώστε να μην πάρει βεβιασμένες αποφάσεις για την πώληση της εταιρίας.
Έτσι, με τη συμβολή κορυφαίων συμβούλων όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, έτρεξε εκ νέου η διαδικασία εύρεσης αγοραστή για την Εθνική Ασφαλιστική. Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης, και οι σύμβουλοι προσέγγισαν και πάλι όλους τους πιθανούς αξιόπιστους επενδυτές στον ασφαλιστικό κλάδο. Στο τέλος, κατατέθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά, αυτή του CVC Capital, το Μάρτιο του 2020.
Οι διαπραγματεύσεις με το CVC διήρκησαν σχεδόν ένα χρόνο, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που να είναι ικανοποιητική για την τράπεζα. Αρχικά πάγωσαν λόγω της έναρξης της πανδημίας, στη συνέχεια όμως το CVC, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του για την εταιρία, επανήλθε με ανανεωμένη προσφορά το φθινόπωρο του 2020.
Τους τελευταίους έξι μήνες, η ομάδα που έτρεχε τη συναλλαγή στην Εθνική, μαζί με τους συμβούλους και υπό τη στενή καθοδήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παύλου Μυλωνά, είχαν αλλεπάλληλες συζητήσεις με το CVC, για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα προς διαπραγμάτευση. Παράλληλα «έτρεχαν» οι συζητήσεις σε επίπεδο ΔΣ, ΤΧΣ αλλά και εποπτικές αρχές (ΤτΕ, ΕΚΤ, DGComp).
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η τράπεζα και το Διοικητικό της Συμβούλιο, ζήτησε από τρείς μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να εξετάσουν το τίμημα που προσέφερε το CVC και να δώσουν επίσημη γνωμοδότηση για το δίκαιο του τιμήματος. Τόσο η Morgan Stanley και η Goldman Sachs που είδαν όλη τη διαδικασία πώλησης από μέσα, όσο και η UBS τη γνώμη της οποίας ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο ανεξάρτητα, συμφώνησαν στο δίκαιο του τιμήματος. Αν προστεθεί και η Barclays που εξέτασε εκ μέρους του ΤΧΣ όλα τα έγγραφα και έκανε επίσημη αποτίμηση της εταιρείας, έχουμε τέσσερις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες να επιβεβαιώνουν ότι το δίκαιο της τιμής.
Επίσης, στα χέρια του Διοικητικού Συμβουλίου είναι και επίσημες γνωμοδοτήσεις από μεγάλα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού και της Ελλάδος, που γνωμοδοτούν υπέρ της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, μιας διαδικασίας μέσω της οποίας αρχικά οι σύμβουλοι είχαν απευθυνθεί σε πάνω από 45 επενδυτές από όλον τον κόσμο.
Η αντίδραση των εργαζομένων
Σφοδρή ήταν η ανακοίνωση των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστική, οι οποίοι μετά τις ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας τοποθετήθηκαν επί τους περιχεομένους της συμφωνίας Εθνικής Τράπεζας – CVC, μιλώντας για ξεπούλημα της εταιρείας έναντι 234 εκατ. ευρώ.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρει τα εξής:
Σφοδρή ήταν η ανακοίνωση των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστική, οι οποίοι μετά τις ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας τοποθετήθηκαν επί τους περιχεομένους της συμφωνίας Εθνικής Τράπεζας – CVC, μιλώντας για ξεπούλημα της εταιρείας έναντι 234 εκατ. ευρώ.
Η σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα, 26 Μαρτίου 2021, παίχτηκε η τελευταία πράξη του ξεπουλήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το απόγευμα ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. της τράπεζας συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για να ολοκληρώσει το εθνικό έγκλημα.
Οι:
Κώστας Μιχαηλίδης
Παύλος Μυλωνάς
Χριστίνα Θεοφιλίδη
Γκίκας Χαρδούβελης
Αβραάμ Γούναρης
Anne Marion Bouchacourt
Wietze Reehoorn
Elena Ana Cernat
Matthieu Kiss
Αικατερίνη Μπερίτση
JP Rangaswami
Περικλής Δρούγκας
προχώρησαν στην εκτέλεση του ξεπουλήματος.
Επιλέχτηκε μια μέθοδος αποτίμησης που αφορά αποκλειστικά την κερδοφορία, και συγκεκριμένη τη μερισματική απόδοση, δηλαδή η προς αποτίμηση εταιρεία πρέπει να διανέμει μέρισμα, κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η μέθοδος αυτή είναι αντίθετη, αν παρθεί από μόνη της, με τον σκοπό αποτίμησης μιας ασφαλιστικής εταιρίας.
Τι συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν;
Χωρίς αιδώ Κυβέρνηση, Τράπεζα Ελλάδος και ΕΤΕ δέχτηκαν να ξεπουληθεί η ιστορία αντί 234 εκατομμυρίων ευρώ για το 90% της Εταιρίας - όπως μαθαίνουμε - και σε μια πενταετία ακόμα 125 εκατομμύρια, εάν και εφόσον οι ζημιές των συμβολαίων ζωής με νοσοκομειακές καλύψεις διατηρηθούν στα όρια του budget που έχει καθοριστεί. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση 359 εκατομμύρια.
Να ξεπουληθούν 4.500 οικογένειες σε ένα επιθετικό hedge fund, που θα απομυζήσει την εταιρία και σε 5 με 7 χρόνια θα την ξαναπουλήσει, σύμφωνα με τις δικές τους ανακοινώσεις.
Το επενδυτικό hedge fund CVC Partners ήδη κατέχει σχεδόν το 35% του μεριδίου της αγοράς στις Γενικές Κλινικές και σχεδόν το 30% του μεριδίου της αγοράς στις Μαιευτικές - Γυναικολογικές Κλινικές, καθώς στον όμιλο Υγεία περιλαμβάνονται το Λητώ και το Μητέρα.
Πιο συγκεκριμένα το CVC ελέγχει στον τομέα της ιδιωτικής υγείας τα εξής:
ΠΕΡΣΕΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Α.Ε.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.
SKIAWORLD INVESTMENTS LIMITED
GROUP MEDICAL PURCHASING Ε.Π.Ε.
METROPOLITAN ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ
METROPOLITAN GENERAL
ΥΓΕΙΑ ΑΕ
ΜΗΤΕΡΑ ΑΕ
ΛΗΤΩ ΑΕ
ALPHA-LAB AE
Y-LOGIMED AE
CRETA INTERCLINIC
BUSINESS CARE
Αλήθεια τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον με τις αυξήσεις ασφαλίστρων ζωής και υγείας; Σε τι ύψος θα τα καθορίσει, τη στιγμή που ο ίδιος είναι και ο αγοραστής και ο προσφέρων τις υπηρεσίες υγείας;
Το Δ.Σ. της ΕΤΕ δέχτηκε να ξεπουλήσουν μια εταιρία με πάνω από 1,2 δις ευρώ ίδια κεφάλαια, πάνω από 3,7 δις επενδεδυμένα κεφάλαια εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ελλάδα, πάνω από 500 εκατομμύρια ρευστότητα, και πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ φετινή κερδοφορία, με πλήρως καλυμμένη ακόμα και χωρίς μεταβατικά μέτρα την κεφαλαιακή της επάρκειά, Η δε συνολική κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής την τελευταία επταετία ξεπερνάει κατά πολύ τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Άραγε πόση ζημιά θα γίνει στην Ελληνική οικονομία από την αποεπένδυση και επανεπένδυση ενός hedge fund εκτός της πατρίδας μας; Σε ποιο σημείο σταματάει η κατηφόρα τους; Κατά τα άλλα προμοτάρουν την οικονομική επιτροπή για τα 200 χρόνια της Εθνικής Ανεξαρτησίας, αλλά οι ίδιοι την ξεπουλάνε όσο - όσο.
Η εύκολη απάντηση θα ήταν το τόσα μπόρεσαν, τόσα έκαναν, όμως αυτό δεν ταιριάζει στην περίπτωσή τους. Μεθόδευσαν και εκτέλεσαν προσχεδιασμένα και εν ψυχρώ την πώληση χωρίς να υπολογίζουν ότι ίσως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της Ιστορίας.
Τους έχει δοθεί ήδη δικαστική ασυλία για αυτό το οικονομικό έγκλημα.
Μεθόδευσαν την καθυστέρηση λήψης απόφασης για να αναγκάσουν το ΤΧΣ να εγκρίνει το ξεπούλημα, μιας και δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια από την DG Comp.
Πέταξαν στα σκουπίδια, λόγω της εσκεμμένης καθυστέρησής τους, την επιλογή της εισαγωγής της Εταιρίας μας στο Χρηματιστήριο.
Η ιστορία θα τους κρίνει.
Στην συνείδησή μας είναι ήδη καταδικασμένοι…
«Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις…
..Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί ωργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό!.. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!»
Κωστής Παλαμάς».