ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλινικές μελέτες: Ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο – Αύξηση εσόδων και πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες

Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Andre Penner

Με ένα ποσοστό της τάξεως του 0,67%, η Ελλάδα είναι ουραγός σήμερα σε όλη την Ευρώπη, στο πεδίο των κλινικών μελετών.

Και όμως, με μία συλλογική και συντεταγμένη προσπάθεια, το ισχνό αυτό ποσοστό μπορεί να αυξηθεί, με αποτέλεσμα και οι ασθενείς να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και να τονωθεί η οικονομία και η αγορά εργασίας των επιστημόνων και ερευνητών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία αύξηση της τάξης του 1% σε κλινικές μελέτες, μπορεί να διασφαλίσει ότι 10.000 ασθενείς θα βρεθούν άμεσα σε καινοτόμες θεραπείες, την ώρα που θα αυξηθούν σημαντικά και τα φορολογικά έσοδα της χώρας και η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε Κέντρο Αριστείας.

Το θέμα των κλινικών μελετών, ετέθη σε επίκαιρη συζήτηση που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων: έρευνα, κυκλοφορία και πρόσβαση» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 με την συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του Πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt.

Η συζήτηση κορυφαίων επιστημόνων και στελεχών της οικονομίας ανέδειξε τις διαχρονικές διοικητικές αδυναμίες όπου μαζί με την απουσία σύγχρονων κινήτρων έχουν συμβάλλει στον περιορισμό της Ελλάδας στις τελευταίες θέσεις προσέλκυσης κλινικών μελετών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η άνοδος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Μ.Ο. - από ουραγός που είναι σήμερα - συνεπάγεται ετήσια αύξηση 1,1 δις στο ΑΕΠ, 23.000 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα, στοιχεία που δεν μπορούν να μας αφήνουν παθητικούς παρατηρητές αυτής της δυναμικής προοπτικής. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της Ελλάδας σήμερα αποτελεί μόνο το 0,67% των παγκόσμιων κλινικών μελετών, ενώ κάθε 1% αύξηση συνεπάγεται με 10.000 ασθενείς υπό καινοτόμες θεραπείες.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξη του κλάδου των κλινικών μελετών δημιουργεί και απελευθερώνει ένα νέο πλαίσιο προοπτικών για την χώρα μας», ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Σίμος Αναστασόπουλος, συμπλήρωσε ότι απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η μικρή θέση της Ελλάδας στο πεδίο των Κλινικών Ερευνών και για να απελευθερωθεί το δυναμικό που έχει η χώρα μας, ενώ ο Κωνσταντίνος Συρίγος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νέων Φαρμάκων τόνισε: «H ανάπτυξη Κλινικών Μελετών δρα ως καταλύτης για την δημιουργία κέντρων και κλινικών αριστείας ενώ ασθενείς με σπάνια ή δυσίατα νοσήματα αποκτούν πρόσβαση σε σύγχρονα, καινοτόμα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι: Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θανάσης Κυριαζής Γ.Γ. Έρευνας & Καινοτομίας, Δημήτρης Φιλίππου Πρόεδρος ΕΟΦ, Πασχάλης Αποστολίδης Γενικός Γραμματέας, ΣΦΕΕ, Πέτρος Σφηκάκης Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠA, Prof. Nadir Arber Integrated Cancer Prevention Center, Israel, Γιάννης Βάλβης Head of Life Science, Partner Deloitte, Βασίλης Γοργούλης Καθηγητής & Δ/ντής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ανδρέας Μόσχος Διευθύνων Σύμβουλος Next Cro, Λεωνίδας Στεφανής Καθηγητής & Δ/ντής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιάννης Χονδρέλης Συντονιστής Κλινικών Μελετών, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – Lilly.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης