Μετά τα μέσα Απριλίου θα κλείσει η αξιολόγηση
Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία και με πολλά σημαντικά ζητήματα ανοικτά αποχωρούν την Κυριακή οι εκπρόσωποι των θεσμών. Το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα διαρκέσει πιθανότατα έως τα μέσα Απριλίου. Παρά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ την ίδια στιγμή αποστάσεις και καθυστερήσεις διαπιστώνονται τόσο στα ζητήματα των κόκκινων δανείων, όσο και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό κατά την τρέχουσα επίσκεψη των δανειστών.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν το μεσημέρι του Σαββάτου ότι υπάρχει συμφωνία / σύγκλιση σε σημεία - κλειδιά του ασφαλιστικού και, σχεδόν, πλήρης συμφωνία για το φορολογικό.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος θα υπάρξει και αύριο συνάντηση με τους θεσμούς, αλλά όχι τελική συμφωνία. Όμως, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος ανέφερε πως θα υπάρξει συμφωνία όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, μετά το Πάσχα των Καθολικών.
Στο διάστημα αυτό θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων καθώς και τηλεδιασκέψεις, εφόσον χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο.
Στις χθεσινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM διαπιστώθηκε αφενός πως στα ζητήματα φορολογίας και στα θέματα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού υπάρχουν αποκλίσεις που θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω και αφετέρου πως ο χρόνος λόγω του Πάσχα των Καθολικών – στις 27 Μαρτίου- δεν επαρκεί για να επιλυθούν.
Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό το εάν θα υπάρξουν συγκλίσεις στα θέματα του ασφαλιστικού, μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και των θεσμών, αυτό από μόνον του δεν θα αρκούσε για να φορτιστεί με θετικό πρόσημο η αξιολόγηση, δεδομένου ότι ήδη από κυβερνητικής πλευράς έχει ξεκαθαριστεί πως «δεν μπορεί να κλείσει ένα πεδίο της διαπραγμάτευσης, αν δεν κλειδώσει όλη η συμφωνία».
Πότε θα κλείσει η συμφωνία το μεγάλο ζητούμενο
Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πότε θα κλείσει η όλη συμφωνία. Τα στελέχη των θεσμών θα αρχίσουν από αύριο να αναχωρούν από την Αθήνα με τους τελευταίους να εγκαταλείπουν την Ελλάδα έως την Τετάρτη. Δεδομένων των διαφορών, οι οποίες αναδείχθηκαν χθες από ανακοίνωση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ασκήθηκε έντονη κριτική για τη θέση που κρατά το ΔΝΤ στα ζητήματα φορολογίας, αλλά και των εκκρεμών ζητημάτων στο θέμα των κόκκινων δανείων και του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίος βρίσκεται στον αέρα, πολλοί βλέπουν πως η όποια συμφωνία θα επέλθει μετά τις 17 Απριλίου και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρουν, το διάστημα μεταξύ 17 Απριλίου και 22 Απριλίου που είναι το επόμενο Eurogroup είναι σημαντικό προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές και να κλείσει η αξιολόγηση. Σημαντικό όλο στο ζήτημα αυτό θα διαδραματίσουν και οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στη Σύνοδο του Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέμα το οποίο θα μπορούσε να δώσει διεξόδους στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να καταγράφει ο ελληνικός προϋπολογισμός μακροπρόθεσμα.
Τα νέα μέτρα
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως η κυβέρνηση έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σειρά σκληρών εισπρακτικών μέτρων για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 3% του ΑΕΠ έως το 2018 , ωστόσο ακόμη και αυτά δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν τους δανειστές.
Εκτός από τις εξεταζόμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που ουσιαστικά οδηγούν σε πρόσθετη φορολόγηση ακόμη και όσους έχουν ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ, και εμμέσως μέσω της παρακράτησης επηρεάζουν και τους συνταξιούχους των 800 ευρώ, η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και τέλος επί των τραπεζικών ύψους 5 τοις χιλίοις! Στόχος είναι να εισπραχτούν συνολικά έσοδα έως και 2% του ΑΕΠ έως το 2018.
Ακόμη, 1% του ΑΕΠ από εξοικονομήσεις επιδιώκεται μέσω του ασφαλιστικού, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει από την αύξηση των εισφορών και το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις. Δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους νέους συνταξιούχους λόγω των περικοπών που θα φέρει η νέα εθνική σύνταξη, και οι μειώσεις στα εφάπαξ και στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Αν η συμφωνία για το ασφαλιστικό προχωρήσει όσοι έχουν επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ και συντάξεις – κύριες και επικουρικές- που αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με περικοπές.
Σημείο διαφωνίας αποτελεί και αυτό των κόκκινων δανείων. ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν την πλήρη απελευθέρωση πώλησης των δανείων, κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί. Αν και οι δανειστές φέρονται να δέχονται να συζητήσουν περιορισμένης έκτασης εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων (κάποιων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία), ωστόσο τα μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια θα βγουν κανονικά σε πώληση μετά τις 15 Απριλίου.
Τέλος, βαλτωμένα είναι τα ζητήματα του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, με τους δανειστές να θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ να διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους και τις δύο πλευρές να μην έχουν καταλήξει καν στο χαρακτήρα και το οργανόγραμμα του νέου φορέα.