ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να βγούμε στο ξέφωτο

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

«Η κυβέρνηση εξασφαλίζει πόρους και δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, για όσο χρειαστεί, δίχως να καταλήξουμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά με σωφροσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στο ξέφωτο της ανάκαμψης και της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι ενώ μας κάλεσε να είμαστε ενωτικοί, εκείνος στην ομιλία επέλεξε «λέξεις όπως "πλιάτσικο", "συμμορία", "αρπακτικά", "εγκλήματα". Χαρακτήρισε οξύμωρο και αντιφατικό να εμφανίζεται και να λέει «όλα στο φως», όταν είναι ο υπερασπιστής «της δημιουργικής ασάφειας».

Σχετικά με την αμφισβήτηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ο υπουργός του υπενθύμισε ότι «ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει αλλάξει. Είναι ο ίδιος και τα στατιστικά στοιχεία περνάνε από τη EUROSTAT».

Αναφερόμενος «στις θλιβερές εικόνες βίας που όλοι είδαμε», ευχήθηκε να είναι και οι τελευταίες, τονίζοντας πως «θα πρέπει να επικρατεί αυτοσυγκράτηση, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν πρέπει να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις και αυτοματισμούς. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε κάθε μορφής προκλήσεις».

Σχετικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως τον Ιούλιο του 2020, οι ηγέτες της Ένωσης έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και συμφώνησαν στη διάθεση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών, μέσω του Next Generation EU, με ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων. Παράλληλα, συμφώνησαν και σε ένα πακέτο 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2021-2027.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, τόνισε, η Ελλάδα θα εισπράξει τα προσεχή έτη, το μεγαλύτερο ποσό που έλαβε ποτέ από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δηλαδή συνολικά 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάτι που πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας χρηματοδοτικό πακέτο, το οποίο θα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά για να ανακάμψει ταχύτερα και με μεγαλύτερο δυναμισμό η ελληνική οικονομία, αλλά και για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο υπουργός, «θα ξεκλειδώσει ολόκληρο το δυναμικό των ευρωπαϊκών κονδυλίων και με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου υλοποιείται αυτή η προϋπόθεση». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «μέσω της δέσμης πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης - αθροίζονται αυτά - θα ωφεληθεί πολλαπλάσια σε σχέση με τις συνεισφορές τους σε πολλούς τομείς της οικονομίας και με αποδέκτες το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Με βάση τις εθνικές κατανομές η χώρα μας αναμένεται να λάβει κατά την επταετία 2021-2027 το ποσό των 71,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 39,9 δισ. από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι εθνικές συνεισφορές της χώρας μας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν κατά προσέγγιση σε 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Απ' αυτά τα στοιχεία καταδεικνύεται το σημαντικό δημοσιονομικό όφελος της χώρας μας, καθώς η αναλογία απολήψεων-αποδόσεων ή, αν θέλετε, εισροών-συνεισφορών, διαμορφώνεται σε 4,6 προς 1. Με απλά λόγια, για κάθε ευρώ που αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αντίστοιχη αναλογία την περίοδο 2014-2020 ήταν 2,9 προς 1. Συνεπώς, σήμερα η Ελλάδα είναι ακόμα πιο ευνοημένη».

Σχετικά με το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως εφεξής το ΤΧΣ θα μπορεί να μετέχει σε αύξηση κεφαλαίου ενός πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο είναι ήδη μέτοχος. Η επιλογή αυτή, είπε, είναι ορθή, λέγοντας πως και ο ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020, σε ανακοίνωσή του σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω η θέση του Ελληνικού Δημοσίου από μία μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ».

Αναφορικά με τη διάταξη για την ποινική προστασία των στελεχών του ΤΧΣ για αποφάσεις που θα λαμβάνουν σχετικά με την συμμετοχή τους στις τράπεζες, ο υπουργός ανέφερε πως προϋποθέσεις και εχέγγυα για τη διάθεση μετοχών των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήδη προβλέπονται στον νόμο σήμερα και δεν μεταβάλλονται. Οι προϋποθέσεις για την διάθεση μετοχών νομοθετήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου του 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς σήμερα δεν μεταβάλλουμε τις προϋποθέσεις διάθεσης» αλλά «εφαρμόζουμε στο ΤΧΣ τις διατάξεις που ήδη ισχύουν για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, και με την ομόφωνη απόφαση 158 του 2021 του 6ου τμήματος του Αρείου Πάγου, κρίθηκαν απολύτως σύμφωνες με το Σύνταγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης