ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση δαπανών: «Πιστωτικό» θα μειώνει μελλοντικά φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη

Pixabay

Με τη μορφή «πιστωτικού» θα επιδοτηθεί σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών στις οποίες προχώρησαν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις το 2020 και οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απεκάλυψε σήμερα πως η επιδότηση των παγίων δαπανών θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών για τη στήριξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Στις δαπάνες που θα επιδοτηθούν θα περιλαμβάνονται οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού, οι αμοιβές λογιστών, το ηλεκτρικό ρεύμα, οι δημοτικοί φόροι - τέλη, τα ενοίκια, τα ασφάλιστρα, οι φόροι και τα τέλη κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, ο ΕΝΦΙΑ, οι εργοδοτικές εισφορές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχειρήσεις που θα στηριχθούν θα πρέπει να εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Αλλά δεν θα αρκεί αυτό. Θα πρέπει να θεωρούνται βιώσιμες, να απασχολούν προσωπικό και να θεωρείται πως έχουν παραγωγική δραστηριότητα. Το ύψος του «πιστωτικού» θα κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των παγίων δαπανών στην έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί η επιχείρηση. Αυτό θα προκύπτει με ειδικό αλγόριθμο.

Η νομοθετική διάταξη

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 29 του Ν. 4772/2021 που ψηφίσθηκε προ εβδομάδων από τη Βουλή αναφέρει τα εξής για την επιδότηση δαπανών:

«Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων.

Η ενίσχυση χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία C(2020) 1863 της 19ης Μαρτίου 2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19» και ειδικότερα το τμήμα 3.12 αυτής, και κατόπιν έγκρισης σχετικού καθεστώτος ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ., καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

Η ενίσχυση με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης