ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλαντώνης: Οι servicers θα διαχειριστούν περισσότερα από 200.000 ακίνητα

O Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece κ. Θεόδωρος Καλαντώνης

Την εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια οι servicers θα κληθούν να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ξεπερνούν τις 200.000 έκανε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece κ. Θεόδωρος Καλαντώνης

Μιλώντας στο “Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance” ο κ. Καλαντώνης τόνισε πως θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι «περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και σε περίπου 20%-25% από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες, οι servicers θα κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ξεπερνούν τις 200.000».

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του, σχολιάζοντας το θέμα του οριζόντιου παγώματος των πλειστηριασμών λόγω πανδημίας τόνισε πως «ο αντίκτυπος της κρίσης είναι ασύμμετρος. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της. Άλλους πλήττει αλύπητα, άλλοι “κρατάνε”, άλλοι ωφελούνται – ακόμη και μεταξύ παρόμοιων κλάδων πχ στο εμπόριο όσοι είχαν τεχνολογικό υπόβαθρο ωφελούνται έναντι όσων στηρίζονταν στις φυσικές αγορές. Τα οριζόντια μέτρα από τη φύση τους δεν κάνουν διαφοροποίηση. Άρα είναι εξ ορισμού ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουν ένα ασύμμετρο φαινόμενο.

Για παράδειγμα, θα ήταν λογικό να ζητήσει μια εταιρία τεχνολογίας μορατόριουμ στα δάνειά ενώ είδε το τζίρο της να αυξάνεται; Όλοι συμφωνούν πως όχι. Το ίδιο ισχύει παντού, σε όλες τις χώρες, σε όλους τους τομείς. Δεν είναι τυχαίο ότι μέτρα γενικής αναστολής εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα και την Ουγγαρία».

Και προσέθεσε πως «το πάγωμα έχει διαβαθμίσεις. Είναι άλλο να αναστέλλονται συγκεκριμένα μέτρα πχ οι εξώσεις ή ακόμη και οι πλειστηριασμοί κι άλλο να αναστέλλεται κάθε σχετική ενέργεια. Αναφέρω και πάλι ενδεικτικά ότι έχει παγώσει και η ολοκλήρωση πλειστηριασμών που έχουν ήδη γίνει.

Ο πλειοδότης βλέπει τα χρήματά του παγωμένα σε μια συναλλαγή που δεν ολοκληρώνει και μπορεί τελικά να μην την επιθυμούσε σε τόσο διαφορετική χρονική στιγμή. Ο κάτοχος της εγγύησης, η τράπεζα π.χ., δεν παίρνει το ποσό που της οφείλεται. Ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να πληρώνει τόκους, αφού η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί και η οφειλή παραμένει. Ποιος κερδίζει; Κανείς. Ποιος χάνει; Όλοι.

Για ποιο λόγο; Γιατί επιμένουμε σε οριζόντια μέτρα που προστατεύουν ή χτυπάνε δικαίους και αδίκους αδιακρίτως».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά, σχολίασε πως «η είσοδος των servicers στη διαχείριση ακινήτων αποτελεί μείζονα εξέλιξη και σημαντική αλλαγή και στον τρόπο διαχείρισης των δανείων. Μπορεί να μην είναι τόσο φανερό σήμερα γιατί ζούμε σε ειδικές συνθήκες, αλλά θα φανεί αμέσως μόλις επιστρέψουμε σε κανονική οικονομική δραστηριότητα παρόλο που η τεχνογνωσία που ήδη έχουμε ως doValue χρησιμοποιείται ήδη εσωτερικά στις λύσεις που προτείνονται»

Και κατέληξε λέγοντας πως «η αγορά φοβάται ότι η είσοδος των servicers θα φέρει πτώση τιμών με την άτακτη ρευστοποίηση των ακινήτων ενώ στην πραγματικότητα η επενδυτική ματιά που θα έχουν οι servicers στα ακίνητα θα δώσει ώθηση στην αγορά και θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων.

Αυτή η άνοδος των τιμών είναι κρίσιμη για όλους. Οι περιουσίες όλων των Ελλήνων, μια χώρα με σχεδόν καθολική κατοχή ακίνητης περιουσίας και τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μειώθηκαν σημαντικά στην κρίση, λόγω της πτώσης των τιμών στα ακίνητα.

Η άνοδός τους αυξάνει τον πλούτο της χώρας και της κάθε οικογένειας. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, αφού τα δάνειά τους έχουν συνήθως ακίνητο ως εγγύηση. Έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια με μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης