ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως την 1η Μαΐου

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ESM

Την πεποίθηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως την 1η Μαΐου είναι εφικτή, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Swiss daily Neue Züricher Zeitung.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον ήρεμη, ενώ αναφερόμενος σε εκείνη την περίοδο τόνισε πως ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω «που έκανε πολλή ζημιά στην ανάπτυξη της χώρας».

Ερωτηθείς το εάν μοιράζεται την άποψη του Πιέρ Μοσκοβισί ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου ο επικεφαλής του ESM είπε πως αυτό είναι δυνατό, επειδή τα θέματα έχουν εντοπιστεί και τεκμηριωθεί.

Ο ίδιος είπε πως λαμβάνει διαρκή ενημέρωση από τα στελέχη του ESM στην Αθήνα και τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα της αξιολόγησης.

Ο Γερμανός επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε πως το προγράμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδος και οι πρόσφυγες είναι δύο ξεχωριστά θέματα και αποσαφήνισε πως η Ελλάδα θα λάβει δημοσιονομική στήριξη για τους πρόσφυγες και όχι δάνεια από τον ESM.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως ο ESM εκταμιεύει κεφάλαια μόνον εάν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται στην πράξη.

Ο ίδιος εκτίμησε πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως αν και ο ESM θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνος του το πρόγραμμα, ωστόσο είναι σημαντικό αυτό να βασίζεται στην αξιόπιστα του ΔΝΤ.

Τέλος, τόνισε πως ο ESM διακρατά σήμερα το 45% του ελληνικού δημόσιου χρέους και πως όταν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα θα κατέχει το 60% περίπου του ελληνικού δημοσίου χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης