ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαζαρίδης στο Fin Forum: Σημαντικές οι νομοθετικές αλλαγές για την εταιρική διακυβέρνηση

Σημαντική χαρακτήρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση μιλώντας σήμερα στο FIN FORUM 2021.

Ο κ. Λαζαρίδης είπε πως είναι ήδη σε εξέλιξη η διαχείριση των νέων κανονιστικών διατάξεων για την εταιρική διακυβέρνηση που αφορούν στις εισηγμένες εταιρείες και οι οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν μέσα στο 2021.

Στην ίδια βάση αποκάλυψε πως μέσα στον επόμενο μήνα το Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, που αποτελεί πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου, του ΣΕΒ, της ΕΕΤ και της ΕΘΕ, θα παρουσιάσει το νέο Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που θα είναι συμβατός με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει αλλαγή φάσης μετά την πανδημία με μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις «μετοχές ανάπτυξης» από τις «μετοχές αξίας», ο κ. Λαζαρίδης είπε πως να μεν αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού κάτι που ευνοεί το κομμάτι του equity, ωστόσο τόνισε πως την τάση τη δίνει η ψηφιακή ανάπτυξη που έχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές μετοχές ειδικό βάρος μεσοπρόθεσμα θα διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε, ήδη το Χρηματιστήριο έχει διοργανώσει εκδηλώσεις για την ανάδειξη των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών μετοχών και θα αναλάβει δραστηριότητές για την προβολή και των εταιρειών του ενεργειακού τομέα σε ειδική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Απριλίου 2021.

Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών για την προσέλκυση νέων σε ηλικία επενδυτών , ο κ. Λαζαρίδης είπε πως το ΧΑΑ δίνει μεγάλο βάρος στο Financial Literacy και σε συμπράξεις με πανεπιστήμια και φορείς, ενώ τόνισε πως η συμμετοχή των νέων στην κεφαλαιαγορά θα πρέπει να ενθαρρυνθεί από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και να συνδεθεί με κίνητρα ανάπτυξης των Startup εταιρειών.

Τέλος, ανέφερε πως η κάθετη αρχιτεκτονική των χρηματιστήριών έχει αποδειχθεί ως το βέλτιστο μοντέλο για τη λειτουργεία τους. «Η κάθετη οργάνωση των αποθετηρίων είναι το βέλτιστο μοντέλο», είπε και προσέθεσε πως τα χρηματιστήρια στο μέλλον θα πρέπει να δημιουργήσουν δίκτυα συνδεσιμότητάς αγορών και αποθετηρίων ανά το κόσμο, με περιφερειακούς κόμβους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης