ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: «Όλη ημέρα με τη Ντέλια»

H εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όλη ημέρα με τη Ντέλια». Με τη φράση αυτή στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιέγραψε τη σημερινή διαπραγματευτική ημέρα τονίζοντας πως όλα είναι ανοικτά σε ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια.

Την ίδια ώρα που πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έφεραν τη διαπραγμάτευση να εξελίσσεται ικανοποιητικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστήριζε πως οι θεσμοί και ειδικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου εμφανίζονται να είναι οπαδοί του «νόμου του Πάρκινσον».

Για τους μη επαΐοντες ο νόμος του Πάρκινσον είναι ένα γνωμικό που λέει ότι «μια εργασία επεκτείνεται σε διάρκεια τόσο όσο που να γεμίσει το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της» και ως επί το πλείστον περιγράφει με υποτιμητικό τρόπο τη λειτουργία της ανώτατης δημοσιουπαλληλίας.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση θεωρεί πως το «τζαρτζάρισμα» στο οποίο επιδίδονται οι θεσμοί με τα στελέχη των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Οικονομίας σε μεγάλο μέρος οφείλεται στο ότι θέλουν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στη διαπραγμάτευση και πως τα ζήτήματα δεν απέχουν πολύ από να κλείσουν.

Σε κάθε περίπτωση το σημερινό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει στις 12 ζητήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη 1 το θέμα του ασφαλιστικού, στις 4 το απόγευμα τα φορολογικά και στις 7 τα κόκκινα δάνεια.

Κατά πληροφορίες το ΔΝΤ θέλει έως αύριο Παρασκευή να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα, ώστε για να επιστρέψει η Ντέλια Βελκουλέσκου στην Ουάσιγκτον με μια θετική γνωμοδότηση για το ΔΣ του Ταμείου.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει είτε οι θεσμοί, είτε η κυβέρνηση να υπαναχωρήσουν σε δύο βασικά ζητήματα. Αφενός στο ζήτημα του αφορολογήτου για το οποίο η ελληνική πλευρά διεκδικεί να παραμείνει στις 9.550 ευρώ και οι θεσμοί θέλουν να μειωθεί στις 7.000 ευρώ, αφετέρου στο ζήτημα των περικοπών των επικουρικών συντάξεων, στο οποίο ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θέλουν να υπάρξει γενναία μείωση, με τη κυβέρνηση να αντιπροτείνει ως δημοσιονομικό ισοδύναμο την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Κατά πληροφορίες στο θέμα των κόκκινων δανείων πιστωτές και ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μακριά και σήμερα αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης