Τζάκρη: «Φιάσκο» η πρόταση ΤτΕ για την «bad bank»
Ανανεώθηκε:
Το γιατί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την «bad bank», την Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού των τραπεζών, δεν πρέπει να υιοθετηθεί τεκμηρίωσε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Απευθυνόμενη στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα η κ. Τζάκρη είπε πως η πρότασή του για εμφάνιση της «bad bank» ως δήθεν νέο μηχανισμό διευθέτησης του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων είναι «εμμονική» και εκτίμησε πως πρόκειται για «φιάσκο» , παρόμοιο με εκεινο της PQH, της εταιρείας που έχει την ειδική διαχείριση των προς εκκαθάριση τραπεζών.
«Θέλω όμως να σας θυμίσω σήμερα το άλλο μεγάλο φιάσκο που η Τράπεζα της Ελλάδος και συνέστησε και εποπτεύει κατά νόμο που είναι η μικρογραφία ελληνικής band bank, αυτή της PQH.
Το εγχείρημα αυτό κύριε Στουρνάρα πανθομολογουμένως κατέληξε σε φιάσκο, καθώς ούτε εισπράττει, ούτε αναδιαρθρώνει ούτε εξυγιαίνει ούτε και απαλλάσσει τους οφειλέτες. Απλά τους κρατάει σε ομηρία αυξάνοντας τις οφειλές τους και τους μετατρέπει από οφειλέτες των τραπεζών σε οφειλέτες του δημοσίου, των οποίων οι οφειλές στο τέλος θα εισπραχθούν με τον Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων. Και αυτό το φιάσκο θέλετε τώρα να το καταστήσετε γενική κυβερνητική πολιτική για την διαχείριση των κόκκινων δανείων», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο σημείο αυτό, θέλησε να κάνει διάκριση μεταξύ της Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού που έχει προτείνει ο SSM και της «bad bank» που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Εδώ θέλω να επισημάνω μια ορολογική σύγχυση που προκαλείτε από την επίκληση της ενωσιακής «bad bank».
H «bad bank» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι η PQH ούτε η εθνική «bad bank» που εισηγείστε σήμερα».
«Η Ενωσιακή «bad bank» είναι τελείως διαφορετικός μηχανισμός αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων από την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας. Γιατί; Η Ενωσιακή «bad bank» αφορά την συγκέντρωση όλων των κόκκινων δανείων της ευρωζώνης, την κεντρική διαχείρισή τους και την δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης από ενωσιακά κονδυλία.
H «bad bank» που εσείς εισηγείστε πρώτον δεν έχει δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεύτερον μετακυλύει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων διότι προφανώς δεν θα πληρωθούν αυτά από τους οφειλέτες που είναι 10 χρόνια σε μνημόνια και 1 χρόνο σε lockdown και τρίτον ιστορικοί λόγοι αποκλείουν το εγχείρημα αυτό διότι η Ελλάδα δεν θα θεσπίσει «bad bank» για πρώτη φορά, έχει την «bad bank» των 17 συνεταιριστικών περιφερειακών τραπεζών, την PQH που εδώ και 5 χρόνια η ΤτΕ προσπαθεί να την λειτουργήσει. Και δεν τα κατάφερε», υπογράμμισε η κ. Τζάκτη και προσέθεσε:
«Γιατί δεν τα κατάφερε; Πρώτον διότι δεν έχει καθόλου εισπράξεις. Δεύτερον διότι έχει τεράστια έξοδα και το τρίτο και τελευταίο είναι ότι το 96% των σχεδίων της PQH για αναδιαρθρώσεις δανείων και εξυγιάνσεις επιχειρήσεων απορρίφθηκαν από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της Επιτροπής της, την Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠΕΙΔΕΚΚΑ).
Στο σημείο αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πως αν η «bad bank» που λειτουργεί πέντε χρόνια απέτυχε παταγωδώς να ανταποκριθεί στο ρόλο της για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, τί εγγυάται πως θα λειτουργήσει το μεγάλο πλάνο της «bad bank» που προτείνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας;
Είναι εξωφρενικό. Η προέδρος της «bad bank» η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ούσα πρόεδρος της PQH επί δύο χρόνια ζούσε στο Παρίσι και προήδρευε της «bad bank» από το Παρίσι και ερχόταν δυο φορές το μήνα για να εισπράξει τον μισθό της! Τόσο σοβαρά την πήρατε την «bad bank». Το δεύτερο είναι ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελέγχει την παράλειψη της προέδρου και της διοίκησης να υποβάλει έγκληση για σωρεία ποινικών υποθέσεων που αφορούν την «bad bank» και ελέγχεται όλη η PQH για παράλειψη υποβολής έγκλησης και απιστία για σωρεία ποινικών υποθέσεων που αφορούν την PQH. Και από ότι πληροφορούμαστε η κυρία αυτή προωθείται από τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος 30 χρόνια τώρα την διορίζει σε διάφορες δημόσιες θέσεις (όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς όπου είναι ακόμη και σήμερα μέλος στα διοικητικά συμβούλια αυτών των Οργανισμών) και για την θέση της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδας! Ένας ακόμη διορισμός δηλαδή, ο εικοστός πέμπτος στην καριέρα των διορισμών της από τον φίλο της τον κύριο Στουρνάρα», είπε η κ. Τζάκρη.
Αλλά δεν στάθηκε σε αυτό. Τόνισε πως όταν η ανεργία του κλάδου των νομικών ταλανίζει τον νομικό κόσμο, η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου διακρατεί πέντε δημόσιες θέσεις, κατ’ απονομή του κ. Στουρνάρα, ήτοι πρόεδρος της PQH, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, σε τρεις επιτροπές της Τραπέζης της Ελλάδος και δουλειές κατ’ απονομή από τον Γιάννη για 30 χρόνια.
«Υπάρχει θέση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι «φίλη του Γιάννη Στουρνάρα»., είπε η κ. Τζάκρη και προσέθεσε: «Αυτή είναι η PQH. Αυτή είναι η εκπροσώπηση της «bad bank» στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μοντέλο που θέλει η Τράπεζα της Ελλάδος να εφαρμόσει σε μεγάλη κλίμακα σήμερα για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων; Να λείπει το βύσσινο!».