Μέτρα στήριξης τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο δρομολογεί η κυβέρνηση
Πιέσεις στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και στο μέτωπο της προβλεπόμενης ύφεσης για το πρώτο τρίμηνο του έτους ασκεί η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα από τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης.
Το lockdown, που κρατάει περισσότερο από ό,τι είχε υπολογιστεί όταν καταρτίστηκε ο φετινός προϋπολογισμός, πλήττει τα κρατικά ταμεία, αυξάνει τον λογαριασμό των μέτρων στήριξης καθώς θα χρειαστούν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ και ανατρέπει τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να χρειαστεί η λήψη μέτρων στήριξης ακόμα και 10-15 μέρες του Μαΐου, ή για την ακρίβεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί τουλάχιστον για συγκεκριμένους κλάδους.
Καθώς οι περιορισμοί των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων συνεχίζονται, η κυβέρνηση διευρύνει τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης αναφέροντας τα τελευταία μέτρα στήριξης ύψους 5,9 δισ. ευρώ που αποφασίστηκαν για το πρώτο τρίμηνο του έτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα μηδενικά ενοίκια, ο 6ος και 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση των αναστολών εργασίας, η παράταση των επιδομάτων ανεργίας.
Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι προετοιμάζεται ο 7ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου με αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, ενώ το 50% δεν θα επιστρέφεται, όπως και στον έκτο κύκλο.
Επίσης, στο πλαίσιο των ενισχύσεων και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντάσσονται:
- Παρεμβάσεις στο μέτρο των αποδείξεων, των τεκμηρίων, της προκαταβολής φόρου προκειμένου να αποτραπούν φορολογικές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά. Οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν τον Απρίλιο, πριν ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει χρόνος αφού η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων δύσκολα θα ανοίξει πριν από το Πάσχα. «Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την πανδημία για να ληφθούν οι αποφάσεις» αναφορικά με διορθώσεις στα φορολογικά βάρη των εισοδημάτων του 2020, υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών καθώς οποιαδήποτε απόφαση έχει σχέση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει διαθέσιμο η κυβέρνηση.
- Το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, το οποίο θα είναι απολύτως στοχευμένο, με τις επιδοτούμενες δαπάνες να προκύπτουν μετά την αφαίρεση των ενισχύσεων που έχουν ήδη λάβει οι επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της επιδότησης δαπανών μισθοδοσίας όπου οι νέες επιχορηγήσεις θα υπολογιστούν αφού αφαιρεθούν τα κονδύλια για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας, μέσω του μέτρου αναστολής εργασίας (534 ευρώ και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών) ή των προγραμμάτων «Συνεργασία» και επιδότησης προσλήψεων.
Τέλος, η κυβέρνηση δρομολογεί την προχρηματοδότηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης πριν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις, ενώ εντός του Μαρτίου το ελληνικό πλήρες σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν.