ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης, το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το 2022

Eurogroup: Συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης, το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το 2022
Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου European Union

Η βεβαιότητα, ο συντονισμός και η συναίνεση θα χαρακτηρίσουν το τρόπο λήψεως αποφάσεων του Eurogroup το επόμενο διάστημα, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ευρωομάδος Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του οργάνου.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πως το Eurogroup ενημερώθηκε από τον Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικό Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τον Μπρους Άιλγαρντ, Ανώτατο Σύμβουλο αρμόδιος για την Κοινή Αποστολή ΠΟΥ-Κίνας για τον COVID-19 για την μεγάλη αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει από την ταχύτητα μετάδοσης του ιού και τις μεταλλάξεις του.

Ο ίδιος είπε πως δεδομένης της πορείας της πανδημίας οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετούν την ανάκαμψη πλέον από την Άνοιξη και για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον κίνδυνο που θα μπορούσε να προκληθεί από μια πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε πως για το επόμενο διάστημα δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα πρέπει να εξακολουθήσουν να συνδυάζονται. «Θέλουμε μια κοινή προσέγγιση για τη δημοσιονομική πολιτική έως το καλοκαίρι», είπε.

Ο κ. Ντόναχιου αναφέρθηκε στο δόγμα των τριών «C» (certainty, coordination and consensus), ήτοι βεβαιότητα, συντονισμός και συναίνεση και είπε πως καθώς ξεκινά η φάση της ανάκαμψης, η ευρωζώνη θα προχωρήσει σε πιο στοχευμένα μέτρα υποστήριξης για τις επιχειρήσεις, σημειώνοντάς πως ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε πως η Κομισιόν ανέλαβε να καθορίσει το τί θα συμβεί με τη ρήτρα διαφυγής για το 2022. Όπως είπε, αυτό θα γίνει μετά την Άνοιξη.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητάς (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως οι επενδυτές ανησυχούν για την ταχύτητά εφαρμογής και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης.

Ακόμη, είπε πως οι επενδυτές προσδοκούν να δουν μια θα είναι η δημοσιονομική καθοδήγηση που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τοποθέτησή του στο Eurogroup υποστήριξε ότι η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Τόνισε, επίσης, ότι η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης εκταμίευσης πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και της αξιοποίησης του συνόλου της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η θέση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί. Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν – με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές – στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας. Ανάκαμψη για την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα, σύνεση και διορατικότητα, ώστε κοινωνία και οικονομία να βγουν όρθιες από τη σημερινή δοκιμασία και να εισέλθουν σε μια σταθερή πορεία ισχυρής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.