Στόχος να κλειδώσουν σήμερα οι αλλαγές στη φορολογία
Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στις συζητήσεις της κυβέρνησης και των θεσμών για το φορολογικό όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των επαφών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπρόσωπους των πιστωτών.
«Στόχος μας είναι να κλείσουμε εντός της ημέρας το φορολογικό», ανέφερε το στέλεχος το οποίο αποκάλυψε πως στη διάρκεια της μεσημεριανής συνάντησης η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νέα πρόταση στους θεσμούς για το αφορολόγητο και τις αλλαγές στους ενδιάμεσους συντελεστές φορολόγησης.
Στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά όπου εξετάσθηκε το φορολογικό η κυβέρνηση κατάθεσε πρόταση με την οποία επιχειρεί να «γλυτώσει» την περικοπή του αφορολογήτου των 9.550 προσφέροντας ως αντάλλαγμα αλλαγές στην κλίμακα που οδηγούν σε υψηλότερη φορολόγηση όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ. Αυτές οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν να επεξεργασθούν τις ελληνικές προτάσεις και να τις συζητήσουν εκ νέου στις 6.30 το απόγευμα με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη.
Σύμφωνα με to ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου από την εξέλιξη των σημερινών συναντήσεων των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα καταδειχθεί το εάν τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ,ΕΚΤ και ESM θα παραμείνουν στην Ελλάδα και την επομένη εβδομάδα ή θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου όπως είναι αρχικά προγραμματισμένο.
Πηγές και από τις δύο πλευρές διαπιστώνουν συγκλήσεις εκτός από το φορολογικό, τόσο στο θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όσο και στο θέμα των κόκκινων δανείων, ωστόσο όλα φαίνεται πως θα κριθούν στην απογευματινή συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπρόσωπους των δανειστών για το ασφαλιστικό.
Σε αυτή θα καταδειχθεί το εάν θα γεφυρωθεί η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 3% έως το 2018 που έχουν εντοπίσει ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM. Εάν αυτό συμβεί τότε οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα τρέξουν άμεσα και αναμένεται να έχουν ψηφισθεί οι όποιες αλλαγές πριν τις 25 Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση οι αποφάσεις θα μετατεθούν για μετά τις 27 Μαρτίου και το Πάσχα των Καθολικών.