ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών προβλέψεων και πολιτικών στο επίκεντρο του Eurogroup

INTIME

Το πώς η εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς επιδρούν στην οικονομία της Ευρωζώνης και οδηγούν σε αναθεώρηση προβλέψεων και πολιτικών θα εξετασθεί σήμερα, Δευτέρα,  στο Eurogroup.

Η συζήτηση αυτή είναι σημαντική για την Ελλάδα διότι ενδεχομένως να υπάρξουν αποφάσεις για συνέχιση της ρήτρας διαφυγής και το 2022, δηλαδή της μη υποχρέωσης της χώρας μας να καταγράφει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Άλλωστε μια σύγκριση των εκτιμήσεων της ΕΕ για την Ελλάδα το 2019 με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις στη βάση των δεδομένων του 2020 αποτυπώνει το γιατί η ρήτρα διαφυγής θα πρέπει να παραμείνει για ακόμη ένα έτος.

Το 2019 η Κομισιόν εκτιμούσε πως η Ελλάδα το 2021 θα σημείωνε ανάπτυξη 2,3%, το 2022 ανάπτυξη 2% και το 2030 θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 1%. Πλέον η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα καταγράψει εφέτος ανάπτυξη 5%, το 2022 ανάπτυξη 3,5% και το 2030 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7%.

Το 2019 η Κομισιόν εκτιμούσε πως η Ελλάδα το 2021 θα σημείωνε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα 3% και το 2030 πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%. Πλέον η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα καταγράψει εφέτος πρωτογενές έλλειμμα 3,6%, το 2022 πρωτογενές έλλειμμα 0,8% και το 2030 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%.

Η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup θα βασιστεί στις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο της υγείας, τις οποίες θα παρουσιάσουν ο Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας, και ο Μπρους Άιλγαρντ, Ανώτατος Σύμβουλος αρμόδιος για την Κοινή Αποστολή ΠΟΥ-Κίνας για την COVID-19.

Ουσιαστικά από τη σημερινή συζήτηση θα προκύψει το κατά πόσο η υγειονομική κατάσταση επιβάλλει τη συνέχιση της ρήτρας διαφυγής για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το 2022.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν και για τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια των κατευθύνσεων που χάραξε η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης του Δεκεμβρίου 2020 και της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Ιανουαρίου 2021 με τίτλο «Το ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα: προώθηση του ανοικτού χαρακτήρα, της ισχύος και της ανθεκτικότητας».

Ο διεθνής ρόλος του ευρώ είναι ένα από τα στοιχεία της ανοικτής, στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Το Eurogroup έχει συζητήσει το θέμα επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης του Δεκεμβρίου 2018, η οποία ζήτησε να δοθεί ώθηση στις σχετικές εργασίες.

Τέλος, το Eurogroup θα εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά στη φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα βάσει σημειώματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά τον εταιρικό τομέα, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοφανή μέτρα κρατικής στήριξης για την οικονομία. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να παρακολουθείται η κατάσταση στον εταιρικό τομέα και να ανταλλάσσονται απόψεις για την όσο το δυνατόν καλύτερα στενευμένη διάθεση της στήριξης αυτής.

Στη βάση αυτή, τον Απρίλιο θα ακολουθήσει θεματική συζήτηση σχετικά με τα πλαίσια αφερεγγυότητας – πτώχευσης στη ζώνη του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης