Κορωνοϊός: Ανάπτυξη 2,8% το 2021 προβλέπει το ΔΝΤ για την Αίγυπτο
Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της αιγυπτιακής οικονομίας για το οικονομικό έτος 2020-2021, παρά την παγκόσμια πανδημία, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη της τάξεως του 2,8% επί του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Μέσης Ανατολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ζιχάντ Αζούρ.
Σε συνέντευξή του στην «Αλ Αχράμ», και αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΔΝΤ για τους μακροοικονομικούς δείκτες της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ΑΕΠ, του πληθωρισμού και της ανεργίας το 2021, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι «η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Αιγύπτου προβλέπεται στο 2,8% για το οικονομικό έτος 2020/2021, με αναμενόμενη μικρή αύξηση της απασχόλησης στους περισσότερους τομείς καθώς η εγχώρια δραστηριότητα αρχίζει να ανακάμπτει παρόλες τις επιπτώσεις από την πανδημία.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διατηρηθεί στο 4,6% του ΑΕΠ για το 2020/2021, ενώ ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 6% τον Ιούνιο του 2021, καθώς οι προβλέψεις για τον εγχώριο πληθωρισμό παραμένουν σταθερές.
Γενικότερα, για το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη των οικονομιών των περισσοτέρων χωρών θα φτάσει και πάλι στα προ κορωνοϊού επίπεδα όχι πριν από το επόμενο έτος 2022, με τη συνολική αύξηση του ΑΕΠ των χωρών αυτών να υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μέχρι τότε στο 4,2% επί του ΑΕΠ.
Ο αξιωματούχος του ΑΕΠ επισημαίνει ότι «ενώ το 2020 ήταν η χρονιά του "σοκ" (από την πανδημία), το 2021 θα πρέπει να είναι το έτος όπου οι χώρες θα θέσουν τα θεμέλια για την ανάκαμψη της οικονομίας τους», προσθέτοντας ότι «δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για δράση».
«Οι χώρες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητες δαπανών τους στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας και στη λήξη μέτρων στήριξης της ρευστότητας, υπογραμμίζει.
Και το πιο σημαντικό, τονίζει ο κ. Αζούρ, για την επαναφορά του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στα προ πανδημίας επίπεδα, οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση ως ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο πράσινου μέλλοντος, με παράλληλη επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.